Mazlum Abdi PKK’ye üstü kapalı mesaj mı verdi?

Mazlum Abdi PKK’ye üstü kapalı mesaj mı verdi? ENKS; PYND, Amberin Zaman, Al-Monitor, Cemil Bayık, Rojava, Aldar Xalil

HSD genel Komutanı Mazlum Abdi Al-Monitor gazetesine verdiği röportajda ENKS, Kürtler arası gerginlik ve ABD başkanlık seçimleri konusunda gündemdeki konuları değerlendirdi.

ABD Başkanlık seçimlerinin yapıldığı gece Al -Monitor’dan Amberin Zaman’a konuşan Abdi,  Rojava’da ki Kürt partileri arası birlik görüşmelerini değerlendirdi. Abdi birlik görüşmeleri için “Ortak bir irade yakaladık ve bu, halkımızın isteklerini yansıtıyor. Büyük bir çaba söz konusu, baya yol kat ettik; ama yeterli düzeyde değil. Müzakereler ağır yürüyor” ifadelerini kullanarak görüşmelerin istenen hızda yürümediğini belirtti.

ENKS’nin PKK kadrolarının Rojava’dan çıkması, Rojava’nın kendini yönetmesi konusunda ki dayatması konusunda ise Mazlum Abdi şunları söyledi: herkes Rojava’nın Suriyeli Kürtler tarafından, Suriye’nin toprak bütünlüğü içerisinde yönetilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Yönetimin Suriyeli Kürtler tarafından oluşması, bütün kararların Suriyeli Kürtler tarafından alınması, bu kararların şeffaf biçimde alınması ve Suriyeli Kürt kimliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda hemfikiriz.”

Mazlum Abdi’nin ENKS’nin talepleri konusunda ki itinalı açıklaması kendisinin ve kendisini destekleyen bir kesim Rojavalı yöneticinin PKK’nin dayatmalarına rağmen Rojava’da ki birlik görüşmelerini desteklediği anlamına geliyor. PKK baştan beri Rojava’da Kürtler arası birlik konusuna mesafeli yaklaşmış ve bu görüşmelere karşı olduğunu söylemişti. Ayrıca PKK’nin Rojava’yı Rojavalı olmayan kadrolarla yönetme, PKK kadrolarını önemli karar ve yürütme mekanizmalarının başına getirme gibi bir planı var. PKK’nin özellikle Basın, Maliye, Eğitim, Kadın, Gençlik, yer altı kaynakları ve diplomasi kurumlarına kendine bağlı kadrolar yerleştirdiği biliniyor. Mazlum Abdi’nin “Rojava’yı Suriyeli Kürtler yönetmeli” ifadesi bu anlama da PKK’ye dönük te bir mesaj taşıyor.

Fakat Mazlum Abdi yine de konuşmasında PKK’ye karşı da temkinli davranarak Rojava konusunda PKK’yi açık açık eleştirmekten çekindi. Bir yandan da Rojava’da ki PKK varlığını kabul etti. Bir anlamda tüm taraflara “ bizden PKK’ye açık açık cevap vermemizi beklemeyin mesajı verdi.

Gazeteci Zaman’ın “Ama ENKS anlaşma metnine PKK ile ilgili açıklama eklenmesi konusunda ısrar ediyor ve siz de kabul etmiyorsunuz. Doğru mu?” sorusunda cevaben Mazlum Abdi şunları söyledi: Evet doğru. Sadece PKK değil, herhangi bir oluşum ile ilgili ifadeler konmasını istemiyoruz. Biz Suriye Demokratik Güçleri olarak DAİŞ’e karşı, teröre karşı mücadelede herkesten yardım istedik. KDP’den, herkesten. Sizinle görüşmemizden önce Erbil’den gelen ENKS heyetiyle görüştüm. Onlara da tekrar izah ettim. Bu konunun aşılacağına inanıyorum” dedi.
Mazlum Abdi konuşmasında ENKS ve PYND arasındaki görüşmelerin başarıya ulaşmama nedeni olarak da Kürtler arasındaki genel birlik sorununa dikkat çekti. Abdi konuşmasında şunları söyledi: “Şu anda Kürtler arasında bazı çelişkiler var. Bugün Irak Kürdistanı’nda PKK ile KDP arasında gerilim var. Biz bu gerilimde taraf olmak istemiyoruz. Biz Suriyeli Kürtler olarak, Suriye Demokratik Güçleri, Rojava yönetimi olarak ne KDP’ye karşı veya lehte tutum belirteceğiz ne de PKK’ye karşı veya lehte. Bu temel prensibimizdir. Aynı şekilde mesele buraya, Rojava’ya, dışarıdan müdahaleye karşı olmaksa bunda hepimiz hemfikiriz. Bunu belirtiğimizde ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Sayın Jim Jeffrey de vardı.”

Özellikle de PKK’nin tüm Kürtlere KDP karşıtı eylem ve gösteri yapma çağrısı yaptığı bu dönemde Abdi’nin HSD Genel Komutanı olarak  “tarafsızlık” tutumu olumlu olsa da bu tutumun sürdürüle bilirliği ve tüm yönetim tarafından benimsenip benimsenmeyeceği bilinmiyor. PKK’nin, Mazlum Abdi ve “PKK’nin Rojava’yı kendine bağlı bir birlik” gibi yönetmesine karşı Rojavalı yerel kadrolardan da ciddi bir rahatsızlık var.

Rojava da Rojavalı yöneticilere paralel bir PKK’li yönetici var. Bu paralel PKK yönetimi özellikle basın, gençlik, kadın çalışmalarında çoğu zaman Mazlum Abdi ve destecilerini boşa çıkaracak eylem ve açıklamalar yapıyorlar. Cemil Bayık 8Ağustos tarihinde Sterk TV’de yaptığı açıklamada Mazlum Abdi’nin birlik görüşmeleri için “ Başkan Barzani’ye teşekkür ediyorum” biçimindeki açıklamasına tepki göstererek “asıl Başkan Apo’ya teşekkür edilmeli, kadınlar ve gençler bunu kabul etmez” demişti. Bayık’ın açıklamasının hemen ardından Rojava’da ENKS karşıtı yürüyüşler başladı. Bu paralel yönetim meselesine ENKS karşı çıksa da aslında PYD ve TEVDEM içinde bulunan PKK geleneğinden gelen kadrolar daha fazla rahatsızdır. Çünkü sürekli olarak PKK’ye bağlı müfettişlerin varlığı kendilerini de rahatsız etmektedir.

İşte bu denli kuşatılmışlık altında Mazlum Abdi’nin PKK’li gibi tavır almaması, Aldar Xalil gibi birlik görüşmelerini sabote etmek isteyen tavır içinde olmaması önemlidir. Hatta belki de Şahin Abdi kendisine bir çeşit arabuluculuk misyonu da bekliyor olabilir. Yalnız PKK’nin Güney Kürdistan üzerine olan hesapları Mazlum Abdi’yi çok aşan bir planla ilgilidir. Mazlum Abdi’nin şu an Rojava için yapa bileceği en büyük iyilik PKK’nin Rojavalılık kimliğine karşı kurduğu paralel yönetim sistemini dağıtmak, Rojava üzerindeki PKK vesayetini aşmak olacak.

Diğer Haberler