Gelen tepkiler nedeni ile HPG’den 2’inci açıklama ve geri adım: Çemanke olayı için üzgünüz

 Gelen tepkiler nedeni ile HPG’den 2’inci açıklama ve geri adım: Çemanke olayı için üzgünüz

PKK’nin silahlı yapılanması HPG tarafından 4 Kasım günü Çemanke’de bir Peşmergenin şehit düşmesine üç Peşmergenin ise yaralanmasına yol açan Çemanke saldırısına dönük yeni bir bildiri yayınladı.

PKK bildiride geçen defaki tutumunu genel hatları ile yenileyerek hiçbir saldırı yapmadığını öne sürdü. Sadece olaydan dolayı üzgünüz dendi. HPG açıklamasında şu ifadeler yer aldı: Güçlerimizin herhangi bir saldırısı olmamıştır. Güçlerimizin bulunduğu kampa iki koldan operasyon tarzında giriş yapılmıştır. Yaşanan olaylar bu temelde gelişmiştir. Biz, böyle bir olayın yaşanmasından dolayı üzgünüz. Zira daha öncesinden yapmış olduğumuz açıklama ve uyarılarla yaşanabilecek bu türden olayların önünün alınması için çağrılarda bulunmuştuk. Kamplarımızın bulunduğu yerlere karşı operasyonların durdurulması ve tüm sorunlarımızın diyalogla çözülmesi çağrısını bir kez daha yineliyoruz.”

Dikkat çeken nokta: Bildiri HPG BİM sitesinde yok

HPG’nin ikinci bildirisi HPG BiM sitesinde yer almıyor. Bildiri ilk olarak PKK’ye yakın ANF’de yer aldı.  Bu da PKK’nin bildiriyi alelacele yazıp kamuoyuna sunduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.

Dün ABD Dışişleri Bakanlığı ve Irak parlamentosunun açıklamasından Çemanke saldırısının direk terörist eylem olarak gösterilmesi ve birçok çevreden gelen tepki PKK’yi bu ikinci bildiriyi yazmaya itti yorumlarına yol açtı. PKK’nin beklediğinden daha fazla tepki aldığı ve yeniden bir durum değerlendirmesi yapacağı da düşünülüyor.

Yaralı Yarbay olay için neler dedi?

Olayda yaralanan Peşmerge Doğa ve Çevre Koruma Komutanlığı’dan görevli Yarbay Teyyip Abdullah, olay günü seminer için Çemanke’deki birliği ziyarete gittiklerini, yanlarında koruma dahi almadıklarını, sadece ferdi silahlarını üzerlerinde taşıdıklarını söyledi.

 Operasyon iddialarının doğru olmadığını belirten Yarbay Abdullah, “Biz operasyon birliği değildik ki çatışmaya gidelim. Kaldı ki korumalarımızı bile götürmemiştik. Öte yandan olayın yaşandığı yol halkın yoğun şekilde kullandığı bir yol” dedi.

Abdullah, “Savaş için gidilmiş olsa öyle mi gidilirdi? Belirttiğim gibi, bize ateş açıldığında Peşmerge Genel Komutanlığından karşılık verilmemesi talimatı geldi. Çünkü bu kardeş çatışmasına yol açardı ki kardeş kavgası haram edilmiştir” diye konuştu.

Neler olmuştu?

4 Kasım günü Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Çemanke kasabası ile Bedabe köyleri arasında Peşmerge konvoyunun geçişi sırasında PKK’liler tarafından yola döşenen mayın patlamış, ardından taciz atışı gerçekleştirilmişti. Peşmerge Bakanlığına bağlı Orman ve Çevre koruma güçlerinde önce iki mayın patlatan daha sonra da RPG ve BKC ile saldırı düzenlenmişti. PKK saldırısı sonucu Heriş Çevher şehit düşmüştü.  4 Çocuk babası olan Heriş Cevher Orman ve Çevre koruma biriminde basın sözcüsü olarak çalışıyordu.

Diğer Haberler