ERDOĞAN VE PUTİN ROJAVA ÜZERİNE GÖRÜŞECEKLER

ERDOĞAN VE PUTİN ROJAVA ÜZERİNE GÖRÜŞECEKLER

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın Rusya’nın Soçi şehrinde  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi bekleniyor.  Görüşmenin ana başlığı Rojava’ya yapılan saldırılar olacak.

Türkiye 9 Ekim tarihinden itibaren Rojava’yı işgal amaçlı saldırı başlatmıştı. Bu gün ise ABD Suriye’de ki tüm askerlerini çekti. Böylesi kritik bir dönemde yapılacak görüşme bölge politikası için önemli kabul ediliyor. ABD’nin çekilmesinden sonra Rusya Suriye ve Rojava konusunda daha rahat hareket edecek. Bu gün Kremlin sözcüsü Yuri Ushakov açıklama yaparak; Biz  Rusya Federasyonu olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü hedeflemeyen hiçbir girişimin Suriye de barışı sağlayacağına inanmıyoruz. Hedefimiz ise Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde bir plan geliştirmek dedi.

Rusya daha öncede ‘Suriye’nin toprak bütünlüğü ve tüm sınırları kontrol etmesinin Suriye’yi kurtaracak tek çözüm olduğunu’ birçok kez belirtmişti.

ABD’nin çıkmasının Rusya’nın bölgedeki pozisyonunu güçlendireceği tartışılsa da Türkiye’nin artık her iki cephe arasında denge siyaseti yapamayacağı bu nedenle Rusya’ya mahkum kalacağı da tartışılmakta. Türkiye son dört yıllık dönemde Suriye’de ki üslerini ABD ve Rusya arasındaki boşluklardan faydalanarak ele geçirmişti. Bundan sonra Rusya’nın Türkiye’ye izin verip vermeyeceği, verirse karşılığında hangi tavizleri isteyeceği ise belirsizliğini koruyor. Yarın yapılacak görüşme bu konuda pek çok ipucu verecek.

Diğer Haberler