Son günlerde Şengal’de Irak ordusu ile resmi olarak Haşdi Şabi’ye bağlı olan PKK’nin YBŞ güçleri arasında gerginlik yaşanıyor. Yaşanan gerginliğin çatışmaya dönüşmesi nedeni ile Şengal halkı yine Duhok’a göç etmeye başladı.
Duhok İli Göç, Mülteciler ve acil Müdahale Müdürü, yaptığı açıklamada, çatışmalar nedeniyle 21 ailenin Şengal’den geri döndüğünü belirtti.
Duhok ilindeki Göç ve Kriz Müdahale Müdürü Deyan Pir Cafer, yaptığı açıklamada 20 bin 800 Ezidi ailenin kamplarda, 35 binin ise kampların dışında kaldığını söyledi. Son dönemde yaşanan çatışmalar nedeni ile ürken halkın tekrar geldiğini belirten Pir Cafer “Şengal’de durum radikal olarak düzelmeyene Ezidiler geri dönemez çünkü Ezidiler çocuklarının hayatlarından korkuyor” dedi.
20 Mart günü YBŞ güçlerinin kaçırdığı bir kişiyi kurtardıklarını belirten Irak Ordusun bağlı güçler Şengal şehir merkezinde otoritelerini arttırıyor. YBŞ ise bir gurup genç ve kadınla oturma eylemleri yapsa da aslında bir çok yerde geri çekilmiş durumda. Zaten resmi olarak Irak ordusuna bağlı olan ve maaş alan YBŞ’nin geri çekilmek dışında bir alternatifi yok. Şu an sadece halka moral vermek için bazı açıklamalar yapılıyor.
PKK 2013 yılında İran’ın ajandasına uygun olarak Şengal’e yerleştirilmiş ve güçleri Haşdi Şabi milis gücünün bir parçası haline getirilmişti. O tarihten sonra PKK Şengal’de Kürdistan Bölgesi kurumları ve Peşmerge güçlerinin varlığına karşı mücadele başlatmıştı. Kürdistan Bölgesi’nin Şengal için Bağdat’a yaptı baskılarla yapılan Hewler Anlaşmasını ret eden PKK hiç bir biçimde Peşmerge güçlerinin alana gelmesini kabul etmemiş ve Şii Haşdi Şabi güçlerini alana getirmişti. Son dönemde yaşanan çatışmaların basit bir yerel çatışma olmadığı ve PKK’ye Şengal’de verilen misyonun bitirilmek istendiği yönünde yorumlar var. Irak Haşdi Şabi ve PKK’nin YBŞ’si gibi vekil güçler yerine kendisi direk olarak Şengal’de hakim olmak istiyor.