Tişrin Barajında kritik karar: DSG güçleri Tişrin Barajından çekiliyor, Suriye Hükümet güçleri asker gönderecek

Tişrin Barajında kritik karar: DSG güçleri Tişrin Barajından çekiliyor, Suriye Hükümet güçleri asker gönderecek

Suriye’deki stratejik önemdeki Tişrin barajı için DSG ve Suriye Hükümet güçleri anlaştı.   Fırat Nehri üzerindeki stratejik öneme sahip Tişrin Baraj’ını Anlaşmaya göre barajı ortak bir komite yönetecek. Fakat uzun süredir barajı kontrol eden sağlayan DSG’nin bölgeden çekiliyor.

Konuya ilişkin olarak Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı kaynakların Fransız haber ajansı AFP’ye yaptıkları açıklamaya göre, DSG güçleri 2015 yılında IŞİD’den alınan Tişrin Barajı’ndan çekilecek.

Barajın güvenliği ise Suriye hükümetine bağlı askeri unsurlar tarafından sağlanacak.

Kaynaklar, bu adımın mart ayında imzalanan ve özerk yönetimin bazı kurumlarının merkezi hükümetle bütünleşmesini öngören siyasi mutabakatın bir parçası olduğunu belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne görede , barajın yeniden tam kapasiteyle işletilmesi ve bakım faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla, Suriye hükümeti ve özerk yönetimden oluşan ortak bir yönetim ve teknik komite kurulacak.

Barajı yöneten komite ortak olsa da DSG güçlerinin barajdan çekilmesi oldukça kritik bir karar olarak görülüyor. Çünkü bu biçimde güçler Fırat’ın doğusundan tümden çekilmiş oluyor. Nitekim özelllikle Esad rejiminin düşmesi ile beraber baraj çevresi çatışma merkezi haline gelmiş ve SDG güçleri alanda sivillerden bir canlı kalkan eylem süreci organize etmişti. Bu eylemlerde onlarca sivil şehit düştü. Şehit düşenleden biri de Kürt tiyatrosunun sevilen ismi Bave Teyar’dı.

SDG güçlerinin iki gün önce Halep’ten de çıkması ile beraber gelen Tişrin Barajı açıklaması ortada bütünlüklü bir karar olduğunu gösteriyor.

Barajın stratejik önemi

Kuzey ve Doğu Suriye’de Fırat Nehri üzerinde üç baraj bulunuyor: Tişrin Barajı, Minbiç’in güneydoğusunda; Fırat Barajı, Tabka kenti yakınlarında; Huriye Barajı ise Rakka kenti yakınlarında yer alıyor. Tişrin Barajı, Halep’e 115 kilometre, Minbic’e 33 kilometre, Kobani’ye ise 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bölge için hayati öneme sahip baraj, su temini, enerji üretimi ve sulama amacıyla kullanılıyor.

Suriye’nin 2’inci büyük barajı

1999 yılında tamamlanan Tişrin Barajı, Suriye’nin ikinci büyük barajı olarak öne çıkıyor. Altı türbinden oluşan barajın her türbini 1.900 ton ağırlığında ve her biri 100 megavatın üzerinde enerji üretebiliyor. Barajın arkasındaki gölettin kapasitesi yaklaşık 1,9 milyar metreküp.

Diğer Haberler