1970’li yıllarda PKK’ye katılan ve 1980’ler ile beraber hep önde gelen kadrolar arasında yer alan Rıza Altun’un belirsiz akıbeti artık PKK yapısı ve kitlesi içinde tartışılan bir konu haline geldi. PKK ye yakın çevreler soruyor: Rıza Altun nerede?
PKK’nin Süleymaniye’deki kaynakları Rıza Altun’un hastalık nedeni ile hayatını kaybettiği ve Süleymaniye’nin Seywan mezarlığına gömüldüğü iddia ediyor. Darka Mazi konuyu araştırdı.
Mayıs 2019 yılından sonra Rıza Altun bir daha görülmedi
PKK’nin özellikle diplomasi ve ekonomi konularında adı öne çıkan isimlerinden Rıza Altun 20 Mart günü Kandil’den Singeser kasabasına giderken içinde bulunduğu araç Türk devletine ait savaş uçaklarınca vurulmuştu. Olayda PKK’nin diplomasi komitesinde yer alan Dış İlişkiler Sorumlusu Mikail Özdemir (Nawdar), KCK sözcüsü Emrullah Dursun (Serhat Varto) ve Kandil Bölge yönetimi Ali Aktaş (Sinan Sor) hayatını kaybetmişti. Türk devleti Rıza Altun’un da olayda hayatını kaybettiğini iddia etmişti.
PKK’ye yakın kaynaklar Altun’un 21 Mart 2019 yılında TSK tarafından hedeflenen araçta olduğunu ve ağır yaralandığını belirtiyorlar. Rıza Altun 11 Mayıs 2019 yılında bir televizyon programına katılarak olayın yaşadığı yerde olmadığını iddia etmişti. Katıldığı programda sağlığının iyi olmadığı görülen Razı Altun o tarihten sonra ise hiçbir TV programına katılmadı ve ayrıca hiçbir yazılı röportaj vermedi.
PKK’nin Süleymaniye’deki kaynakları Rıza Altun’un yaralandıktan sonra önce Süleymaniye daha sonra da Şam’da ve Tahran’da tedavi gördüğünü fakat sağlığının gün be gün daha fazla bozulduğunu belirtiyorlar. Kaynaklara göre Rıza Altun’un sağlık sorunları nedeni ile Fransa’ya gidiyor ve doktorlar ağrılarını dindirmek dışında bir şey yapamayacaklarını belirtiyorlar. Rıza Altun Fransa’dan Süleymaniye’de PKK’nin ortak olduğu bir hastaneye getiriliyor gizli bir biçimde burada tutulan Rıza Altun 2024 yılında hayatını kaybediyor.
PKK kaynakları Rıza Altun’un kız kardeşi Nurhayat Altun ve PKK kadrosu olan yeğenlerine durumun bildirildiğini fakat “Şu anda açıklarsak devlet bize karşı kullanır” diyerek kamuoyuna bildirmeyeceklerini belirtiyorlar.
Rıza Altun’un ölümünün gizlenmesi ise akıllara hemen Ali Haydar Kaytan’ı getirdi. PKK kurucularından Ali Haydar Kaytan’da 2019 yılında Gare’de akli sağlığını yitirdikten sonra PKK tarafından infaz edilmiş ve ailesine “biz ilan etmiyoruz isterseniz siz ilan edin” denmiş ve olay kamuoyundan gizlenmişti.
Rıza Altun kimdir?
1956 Kayseri doğumlu olan Rıza Altun asıl Dersimli bir ailenin çoğudur. Ailesi Ankara’ya taşınmış ve Tuzlu Çayır’da büyümüştür. PKK öncesinde çete guruplarında yer alan Rıza Altun PKK’nin soygun, haraç toplama vb işlerini daha o zaman yapmıştır. PKK’de uzun yıllar “Şirket” adı ile bilinen biridir.
1978 yılında tutuklanıp cezaevine giren Altun 1991 yılında cezaevinden çıkmış ve Şam’a Öcalan’ın yanına gitmiştir. Burada Öcalan’ın kadınlarla ilişkilerinden dolayı Öcalan’a mesafeli duran Altun, Cemil Bayık’ın tarafını seçmiştir.
1993-2000 yılları arasında Güney Kürdistan ve Mahmur kampı gibi alanlarda kalmıştır. Bu alanlarda özellikle PKK’nin Saddam, İran devleti ile ilişkilerinin organize eden Altun aynı zamanda silah ve uyuşturucu kaçakçılığının sorumluluğunu yürütmüştür.
2000’de Avrupa’ya gitmiş ve burada Öcalan tarafından soruşturmaya alınmıştır. PKK’nin dağa gelmesini ret etmiş ve örgüt tarafından da “dağa gelmezse hain ilan edileceği” belirtilmiştir. İlginç biçimde tamda bu dönemde Fransa devleti Altun’u tutuklamış ve dağa gelemiyor imajı yaratmıştır. 2008 yılında Kandil’e giden Altun burada uzun soruşturmaya maruz kalmış, Murat Karayılan ile büyük çatışmıştır. Cemil Bayık’ın 2013 yılıda KCK Eşbaşkanı olması ile beraber yine eski parlak günlerine dönen Altun bu kez Süleymaniye merkezli ilişkilenip “Haşdi Şabi, İran ve Irak devleti ile ilişkileri yönetmiştir”
Altun komplocu, ilkesiz ve pragmatik duruşu ile PKK içinde bilinen bir isimdir. Cemil Bayık’ın en yakın adamlarından biri olan Altun’un pratik olarak Karasu ve Duran Kalkan gibi isimlerden daha yetkin olduğu belirtiliyor.
PKK’nin ilan etmediği 3 binden fazla hayatını kaybetmiş gerilla var…
Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı çağrı ve çağrıda Kürtler için somut bir talepte bulunmamış olması oldukça büyük tepkilere yol açtı. Pek çok insan “Savaşta kaybettiklerimiz boşuna mı öldü?” diye soruyor. PKK savaşında şu ana değin 40 bine yakın insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor.
PKK’nin özellikle de 2011 yılından günümüze değin ismini açıklamadığı 3500 civarında kaybı olduğu belirtiliyor. Şemzinan Hamlesi, Hendek savaşları, Rojava kayıpları ve bunların dışında Pençe Kilit operasyonunda hayatını kaybeden ve tünellere canlı canlı gömülen pek çok gencin ismi açıklanmış değil. Ayrıca sadece savaşçılar değil Sofi Nureddin, Sabri Başkale ve Emine Türk gibi birçok başka orta kademe ve üst düzey kadro ve yöneticinin de hayatını kaybettiği fakat isimlerinin açıklanmadığı belirtiliyor.