İsrail’in sorumlu tutulduğu Lübnan’daki patlamalarda ölü-yaralı sayısı artarken, Başbakan Mikati, “İsrail’in teknolojik savaşının tüm insanlığı ilgilendiren bir mesele” olduğu uyarısını yaptı.
İsrail’in sorumlu tutulduğu Lübnan’da önceki günkü çağrı cihazı patlamaları, dünkü telsiz ve diğer elektronik cihaz patlamalarında ölü-yaralı sayısı arttı. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, patlamaları “İsrail’in teknolojik savaşı” diye niteleyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) “Dur deyin” çağrısı yaptı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre ülke çapındaki iki saldırı dalgasında ölü sayısı 37’ye yükseldi.
Önceki günkü patlamalarda 2’si çocuk 12 kişi öldü, yaralananlardan 2323 kişi hastaneye kaldırıldı, bunların 226’sı kritik durumda. Dünkü patlamalarda ölü sayısı 25’e, yaralı sayısı 708’e yükseldi, bunların 61’i yoğun bakım ünitelerinde tedavi görüyor.
Hizbullah, telsiz patlamalarının 25 kurbanının kendi üyesi olduğunu açıkladı.
Lübnan Başbakanı Mikati, yarın Lübnan için toplanacak BMGK’yi “İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırganlığını ve teknolojik savaşını durdurmak için kararlı duruş sergilemeye” çağırdı.
Mikati, “Bu konuda birinci sorumluluk uluslararası topluma aittir ve İsrail saldırganlığını caydırmak için harekete geçmelidir. Çünkü bu sadece Lübnan’ı değil, tüm insanlığı ilgilendiren bir meseledir” vurgusunu yaptı.”
Dün patlatılan telsiz modellerinin üreticisi olan Japon şirketi ICOM’dan yeni açıklama geldi. ICOM’un Lübnan’dan gelen görüntülerdeki IC-V82 modelinin üretimini 10 yıl önce durdurduğunu, hala satışta olanların çoğunun sahte olduğunu duyurmasının ardından, şirket yöneticilerinden Enomoto Yoşiki, gazetecilere konuştu.
Enomoto, “Üretim sırasında cihazlarımızdan birine bomba entegre edilmesi mümkün değil. Süreç son derece otomatik ve hızlı ilerliyor, bu yüzden böyle şeyler için zaman yok” diyerek ekledi:
“Eğer sahte oldukları ortaya çıkarsa, o zaman birisinin ürünümüze benzeyen bir bombayı nasıl yarattığını araştırmak zorunda kalacağız. Eğer orijinal olduğu ortaya çıkarsa, o zaman oraya nasıl ulaştığını anlamak için dağıtımını takip etmemiz gerekecek” dedi.
Ürünlerin seri numaraları kontrol edilmeden dağıtım kanallarının saptanamayacağını belirten Japon yönetici, pil bölgesinde ciddi hasar meydana gelmesiyle ilgili “bataryaların patlayacak şekilde modifiye edilmişlerle değiştirilmiş olabileceği” değerlendirmesini yaptı.
ICOM, denizaşırı dağıtım ağlarını incelemeye aldığını ve Avrupa’ya gönderilen ürünlerin Ortadoğu’ya nasıl gitmiş olabileceğine dair soruşturma yürüteceğini duyurdu.