Lübnan’da Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının patlatıldığı ve Lübnanlı yetkililerin İsrail’i sorumlu tuttuğu saldırılara ilişkin sessizliğini koruyan ABD yönetimi, saldırılarla ilgilerinin olmadığını ve sorumlunun kim olduğu konusunda yorum yapmayacaklarını bildirdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Lübnan’daki patlamalarla ilgili son durumu değerlendirdi.
Dünden sonra bugün de devam eden ve Lübnan’da iletişim cihazlarının patlatıldığı saldırılara ilişkin ABD yönetiminin “yorum yapmama” yaklaşımını sürdüren Kirby, “Tek söyleyebileceğim şu: Dünkü veya bugünkü olaylarla ilgili öyle ya da böyle bir ilgimiz yok.” dedi.
“Bunların arkasında İsrail’in olduğunu teyit eder misiniz?” şeklindeki soruya karşılık Kirby, “Paylaşabileceğim başka bir şey yok.” yanıtını verdi.
Kirby, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın olaya ilişkin “Bu, savaşın yeni bir dönemi” şeklindeki yorumunun hatırlatılması üzerine de herhangi bir değerlendirme yapmayacağını yineledi.
Bu tür saldırıların bölgede tansiyonu daha da artırıp artırmadığı yönündeki soruları yanıtlayan Kirby, genel anlamda bölgede gerilimin artmasını istemediklerini ancak spesifik olarak bu olaylarla ilgili somut bir çıkarımda bulunmayacağını kaydetti.
Kirby, “Lübnan sınırından ikinci bir cephenin açılmasını önlemeye çalışmak için halen yoğun bir diplomasi içerisindeyiz. Bu krizde bulunduğumuz noktada sürecin çözümü, ilave askeri operasyonlar değildir.” şeklinde konuştu.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, 18 Eylül 2024 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 17 Eylül Salı günü ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 2’si çocuk olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
Lübnan’ın güneyinde Hizbullah mensuplarının kullandığı iletişim cihazları 18 Eylül 2024 Çarşamba günü akşam saatlerinde yine patlamıştı.
Ulusal basında yer alan haberlere göre Lübnan’ın güneyinde Hizbullah mensuplarının kullandığı iletişim cihazlarının eş zamanlı olarak infilak etmesi sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.
Hizbullah’tan yapılan ilk açıklamada, “misilleme” tehdidi yinelenerek, “Yapılanlar karşılıksız kalmayacak.” denilmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri de patlamalarlar için bağımsız bir soruşturma çağrısı yapılmasını istemişti.