Brent petrol fiyatlarının son günlerde ki düşüşü Irak ekonomisini çökertebilir

Brent petrol fiyatlarının son günlerde ki düşüşü Irak ekonomisini çökertebilir

Brent petrol fiyatlarının son günlerde düşmesi Irak ekonomisine ilişkin endişeleri artırırken, ekonomist Ömer Halbusi, petrol gelirlerine güvenmenin Irak’ı şimdi ve gelecekte krize sürükleyecek stratejik bir hata olduğunu söylüyor.

Dünya petrol fiyatlarındaki düşüş Irak ekonomisini bir kez daha tehdit ediyor. Ekonomik analistler ve hatta hükümet yetkilileri Irak ekonomisinin çöküşü konusunda uyarıda bulunarak, Irak’ta yaşanması beklenen krizin ani olmadığını, yanlış yönetim politikalarından kaynaklandığını değerlendiriyor.

Ömer Halbusi, “Irak’ın şimdi ve gelecekte karşı karşıya olduğu krizler ani değil. Aksine, bunlar devam eden yanlış politikaların sonucudur; bunların en stratejik olanı, ekonominin temel dayanağı olarak petrol gelirlerine bağımlılıktır.” dedi.

“Petrole bağımlılık Irak’ı kiracı haline getirdi, Irak diğer yatırım sektörlerinden vazgeçti.” diyen Ömer Halbusi, uygulanan politikanın mali, ekonomik ve sosyal baskıyı beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Ömer Halbusi’nin açıklamasına göre kamu bütçesi ekonomik düzenlemelere dayalı olmayıp, tamamen siyasi propaganda amacıyla hayali mali kaynaklara dayalı yatırım projelerinin desteklenmesine dayanmaktadır.

Ekonomist Halbusi, toplam bütçenin yüzde 74’ünü oluşturan harcamaların kontrol altına alınması, özel ve üst düzey yetkililerin maaşlarının düşürülmesini gerekli görüyor.

Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Mali Danışmanı Mazhar Muhammed Salih, “Irak’ın mali politikasının, dünya petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle tehlikeyle karşı karşıya kalabileceğini ve çalışanların maaşlarının garanti altına alınması amacıyla 2025 yılı için gerekli mali rezervlerin sağlanması” gerektiğini vurguladı.

Salih, 2023 yılında çıkarılan 13 sayılı üç yıllık Bütçe Kanunu’nun hala mali açığın büyüklüğünün 64 trilyon dinar olduğu varsayımını savunduğunu kaydederken, hükümetin herhangi bir ani olumsuz mali durumda maaş ödemeye öncelik vereceğine işaret etti.

Brent petrolün varil fiyatı, Çin’deki yavaşlayan ekonomik büyümenin talebi olumsuz etkilemesiyle bu ay 72 doların altına düştü. OPEC Plus’ın ikinci büyük petrol üreticisi olan Irak, büyük ölçüde petrol gelirlerine güveniyor.

Diğer Haberler