Siyasi Gözlemciler: Mazlum Abdi’nin Rojava’da Kürtler arası diyalog söylemi samimi değil  

Siyasi Gözlemciler: Mazlum Abdi’nin Rojava’da Kürtler arası diyalog söylemi samimi değil  

Son dönemde Rojava yetkilileri medyada bir yanda Şam bir yanda da Türkiye ile görüşmeye hazır olduklarını söylüyorlar. Özellikle de Türkiye’ye yapılan çağrıların en üst düzey isimlerden gelmesi oldukça dikkat çekti. Ayrıca son dönemde Mazlum Abdi Rojava’da Kürtler arası diyalog için hazır olduklarını söyledi. Fakat siyasi gözlemciler bunun sadece politik bir açıklama olduğunu ve artık halkın ve Rojava’daki muhaliflerin PKK siyasetine ve Rojava’daki seksiyon yapıları PYD ve HSD’ye güvenmediğini belirtiyorlar.

HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi dün PYD’ye bağlı medyada bir açıklama yaparak “başta Suriye devleti olmak üzere tüm siyasi taraflarla görüşme yapmaya hazır olduklarını ve Suriye devleti ile ilişkilerinin hiçbir zaman kopmadığını” söyledi. Abdi konuşmasının bir bölümünde “Rojava’da Kürt tarafların görüşmelerinin yakın olduğunu” söyledi.
Abdi’nin açıklamalarına ise siyasi gözlemciler tarafından sıcak bakılmadı. Siyasi gözlemciler şu ana değin Kürtler arası diyaloğu engelleyenin PKK’nin Rojava’daki yapıları olduğunu söylüyor.  Tüm çevreler PKK’nin 2011 yılından itibaren sistematik biçimde Rojava’da ki muhalif Kürt çevreleri tasfiye ettiğini, öncüleri katlettiğini ve tutukladığını kitleyi ise göç etmeye mahkum ettiğini söylüyor.

Özellikle de Rojava’da Araplar, dini ve etnik guruplar hatta Türk sol örgütleri bile kamp kurup siyaset yapma hakkına sahipken muhalif yapı ve kişiler sürekli olarak engellerle karşı karşıya kalıyor ve tehdit ediliyor. Bu nedenle de Rojava’da Kürtler arası diyalog süreçleri ve söylemlerinin sadece ABD ve Fransa baskısı ile gerçekleştiği baştan itibaren PKK’nin Rojava yapılarının bu süreci sabote etmek amacı ile masaya oturduğu düşünülüyor.
Konuya ilişkin olarak Kürt siyasi gözlemci Ömer Ehmed medyaya konuşarak şunları söyledi: “Mazlum Abdi 19 Temmuz yıl dönümü adına konuşma yaptı. Oysa ki bu yıl dönümü denen şeyin kendisi bile yanlış bir tarihtir çünkü bu tarihte bir devrim yapılmadı. 19 Temmuz’da Suriye rejimi ile PYD arasında bazı kurumların devir-teslimi yaşandı. Zaten dikkat edin Suriye rejim kurumlarına ve yöneticilerine tek bir mermi sıkılmadı. Tam tersine bu kişiler PKK’nin Rojava’daki kurumları tarafından korundu” dedi.

19 Temmuz’da yaşanan süreçte Esad rejimi tüm kurumlarını bırakarak alandan çekilmiş ve yerine PKK’nin güçleri yerleşmişti. Birçok kaynak Rejimin üst düzey memurlarının PYD’ye bağlı araçlarla Qamişlo hava alanına ve Haseki’ye götürüldüğünü söylüyor. Birçok siyasi gözlemce PYD’nin tek bir Rejim yönetici öldürmezken birçok Kürdü katlettiğini söylüyor.

Ömer Ehmed açıklamasının devamında “HSD güçleri ve çevresindeki siyasi yapılar Suriye’deki taraflar ve diğer çevre ülkelerle görüşmeye hazır. Fakat dış güçler resmi bir görüşme yapmayı kabul etmiyor. Çünkü HSD’nin siyaseti güven vermiyor.” Dedi.
Ehmed açıklamasında Esad rejiminin PKK’ile yaptığı anlaşma ile teslim ettiği bölgeleri yeniden inşa etmek istediğini fakat HSD’yi birinci derecede muhatap görmediğini çünkü teslim ettiği şeyle pazarlık yapma ihtiyacı duymadığını söyledi.

Ehmed açıklamasında “HSD güçleri Kürtlerin dışında herkes ile görüşmeye hazırdır. Suriye ve Türkiye’ye çağrı yapılıyor fakat Kürtlere çağrı yapılmıyor. Sadece başları sıkışınca kamuoyu yaratmak için göstermelik Kürtlerle diyalog sözünü kullanıyorlar. Zaten şu ana değin PYD ve ENKS arasında yapılan görüşmeleri de PKK’nin tekçi bakış açısı bitirdi” dedi.

Ehmed ayrıca “ Kürtler PKK’nin Rojava Kürdistan’ınındaki tutumuna artık inanmıyor ve güvenmiyor.  Son dönemde 1500  IŞİD’liyi salıverdiler. Fakat Kürtler hala tutuklu” dedi.

Siyasi gözlemciye göre ise Rojava büyük bir tehdit altında çünkü Türkiye gittikçe tehditlerin güçlendiriyor ayrıca ABD seçimlerinde Trump’ın kazanması durumunda ABD’nin Suriye ve Rojava siyaseti değişe bilir. Çünkü Trump ABD’nin Suriye’den çıkmasını istiyor bu da HSD’nin tek kalıp her şeyi Suriye rejimine tekrar geri iade etmesi anlamına gelir.

Diğer Haberler