Irak Operasyonlar Komutanlığı: Özerk yönetimin bıraktığı IŞİD’liler Musul’a gelmeye başladı

Irak Operasyonlar Komutanlığı: Özerk yönetimin bıraktığı IŞİD’liler Musul’a gelmeye başladı

Ninova Operasyonlar Komutanlığı bir açıklama yaparak IŞİD’lilerin  Rojava Kürdistan’ında bırakılan Musul’a gelmek için yol aradığını söyledi.

17 Temmuz günü Rojava’daki Özer Yönetim genel bir af çıkararak Anti Törer yasasının 7 maddesinden yargılananların salıverilmesine karar verdi. Af kanunu 6 maddeden oluşuyor. Yasadan en çok yararlananlar ise IŞİD üyesi olan kişiler oldu.

Af yasasının Rojava ve Süriye’deki Arap aşiretlerin isteği doğrultusunda çıktı. Yerel kaynaklar Arap aşiretlerin yönetime sert bir baskı yaptığı hatta sistemin dışına çıkma tehdidinde bulunduğu için bu yasanın çıkarıldığını söylüyor.  Birçok katliam ve bombalama ile sivillerin ölümüne yol açan kişilerde bu aftan faydalanacak. Şu ana değin 470 kişi bu af yasası çerçevesinde serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar dışarı çıktığı an IŞİD’in sembol işaretini yaptı. Şimdi ise bu kişilerin tekrar IŞİD’e katılma riski var.

Af yasasının arkasında Özerk yönetim varmış gibi görünse de özünde af kararının PKK’nin Süleymaniye’deki yetkililerinin aldığı ve yardım istenen bazı Arap çevrelere jest olarak bu affın çıkarıldığın düşünülüyor. Kürt siyasi tutsakların bırakılmadığı af yasasından sadece Arapların faydalanması bunu gösteriyor.

Bu konuda Irak’ta da kaygılar var. Musul operasyonlar komutanlığı af kapsamında serbest bırakılanların ırak’a dönmeye çalıştığını açıkladı.  Bunların içinde bazıları ırak vatandaşıyken bazıları ile Irak vatandaşı değil. Operasyonlar Komutanlığı af sonrası çıkanların toplum için büyük tehlike oluşturabileceğini ve devlet güvenlik güçlerinin tedbir alması gerektiğini belirtiği açıklamasında herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Diğer Haberler