ABD: Erbil ve Bağdat hükümetleri Şengal anlaşmasını pratikleştirmesi Şengal’ni istikrar ve güvenliğinin teminatıdır

ABD: Erbil ve Bağdat hükümetleri Şengal anlaşmasını pratikleştirmesi Şengal'ni istikrar ve güvenliğinin teminatıdır

ABD Dışişleri Bakanlığı, Şengal Anlaşması’nın uygulanmasının kentin güvenliği, istikrarı ve yeniden inşası açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün (23 Temmuz 2024 Salı) Iraklı sivil toplum kuruluşları ve toplum liderleriyle bir araya gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Şengal Anlaşması’nın henüz tamamen uygulanmadığına dikkat çeken Miller, “Kentin güvenliği, istikrarı ve yeniden inşası açısından önemli olduğundan anlaşmanın mutlaka uygulanması gerekiyor.” dedi.

Miller “Kürdistan

Sözcü Miller, Şengal’in güvenlik ve istikrarının federal polise ve Irak güçlerine emanet edilmesini  talep ettiklerini sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Iraklı sivil toplum kuruluşları ve toplum liderleriyle yaptığı toplantıda, ülkede bir milyondan fazla Iraklının yerinden edildiğini ve toplulukların durumunun iyileştirilmesi için 500 milyon dolar tahsis edildiğini söylemişti.

“DAİŞ’in yeniden ortaya çıkmaması için elimizden geleni yapacağız.” diyen ABD’li Bakan Blinken, 300 bine yakın Ezidi’nin yerinden edildiğini ve evlerine dönmediğini vurgulamıştı.

– Şengal katliamı

Terör örgütü DAİŞ, 3 Ağustos 2014’te Şengal ve çevresine saldırarak, aralarında kadın ve çocukların da olduğu binlerce Ezidi Kürt’ü katletti, binlercesini de kaçırdı. Yüz binlercesi de evinden oldu.

10 yıl aradan sonra Kürdistan Bölgesi’ne sığınan yaklaşık 300 bin Ezidi, kentin büyük kısmının yaşanmaz durumda olması nedeniyle hala kapmlarda yaşıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti çeşitli nedenlerden dolayı anlaşmanın uygulanmasını istiyor. Bunun temel nedenlerinden biri, mülteci akını nedeniyle bölgenin karşılaştığı ekonomik baskılardır.

– Şengal Anlaşması

Şengal Anlaşması, eski Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin gözetiminde 9 Ekim 2020’de Bağdat’ta imzalandı.

Anlaşma, bölgedeki siyasi, güvenlik ve idari durumun uygulanması için Şengal’in işgalden kurtarılmasından 5 yıl sonra imzalandı. Kent, Başkan Barzani’nin önderliğinde Kürdistan Peşmerge Güçleri tarafından düzenlenen operasyonla 13 Kasım 2015’te terör örgütü DAİŞ’in işgalinden kurtarıldı.

– Şengal Alaşması’nın maddeleri

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Diğer Haberler