PKK ve TSK çatışmalarının olduğu Berwari Bala, Metina, Amediye kırsalı ve Gare çevresinde ki çatışmalar devam ediyor. Her iki tarafın birbirinden çok sivil halka zarar verdiği çatışmalarda siviller açısından büyük bir toplumsal felaket yaşanıyor. Halkın temel geçim kaynağı olan ormanlar, bağ ve bahçeler yanıyor ve çatışmalar nedeni ile halk evlerinden çıkamıyor. Tıpkı 1990’larda Botan köylerinin yaşadığı felaketin bir benzerini yaşıyor. Halk tüm geçmişini ve varlığını arkasında bırakarak köylerini boşaltıyor. Halk savaşı ensesinden hissederken bir yandan da PKK ve TSK savaşının karanlık yönlerine de şahitlik ediyor. Özellikle son bir hafta içinde Berwari köyleri PKK ve TSK birimleri arasında zimmi bir uzlaşma olduğuna dair bazı kuşkular taşıyor ve hatta yakinen şahitlik ediyor. Bu nedenle bölge halkı yaşanan çatışmaların birbirini yenme savaşı değil halkı yenme Kürdistanı yok etme savaşı olduğunu düşünüyor.
Kani Mazi bölgesinden güvenilir kaynakların Darka Mazi’ye gönderdiği bilgiler arasında oldukça kuşku uyandıran bazı olaylar var. Fakat halk özellikle de PKK’nin kendilerine zarar vereceği kaygısı ile olaylarda isminin geçmesini istemiyor.
PKK ve TSK aynı köyde saatlerce beraber ne yaptı?
18 Temmuz günü Kani Masi nahiyesine bağlı bir köyde (köy halkı köyün isminin verilmesini istemediği için vermiyoruz) TSK ve PKK gerillaları saatlerde beraber kaldığı belirtiliyor.
Buna göre 18 Temmuz günü, saat 13.30’da adı geçen köye gelen bir gurup Türk askeri köy muhtarının evine gelerek içme suyu istiyor. Halk askerleri misafir etmeyi ret edince askerler köyün hemen yanındaki ormanlık alana giderek burada kalıyor.
Daha sonra aynı gün saat 17:00 sularında bu kez köye bir gurup gerilla geliyor ve köylülere Türk askerlerinin köye gelip gelmediğini soruyor. Halk bir çatışma istemediği için “haberlerinin olmadığını, köyde çoluk çocuk olduğunu, gerillanın köyü terk etmesi gerektiğini” söylüyor. Yaşanan kısa tartışmada üçü kadın bir erkekten oluşan dört kişilik gerilla timi köyden çıkacağı sözünü verip askerlerin bulunduğu ağaçlık bölgenin birkaç metre uzağındaki köyün okuluna gidiyor. Köy muhtarı ve halk gerillanın askerlere yakın olduğunu görüp bu kez okula giderek PKK’lilere köyden çıkmaları talebinde bulunuyor. Buna rağmen gerillalar askerlerle aralarında birkaç metre bulanan okulda kalmaya devam ediyor. Görgü tanıklarına göre gerillalar burada ateş yakıp çay yapıyor.
Tedirginlik içindeki halk bir çatışma çıkması korku yaşarken bu kez köye içinde PKK gerillalarının olduğu Toyota Camry marka beyaz bir araç geliyor. Onlarda halka “köye asker geldi mi?” sorusunu yöneltiyor. Halkın askerin köyün çevresindeki ormanlık içinde yer aldığı bilgisini aldıktan sonra bu kez bu araba ile okulun yanındaki diğer gerilla gurubunun yanına gidiyorlar. Daha sonra i Çimbilkê köyüne doğru okuldaki diğer gerillalar ise Tişembik köyüne gidiyor.
Köylülerin kafasında oluşan sorular?
Olaya şahitlik eden köylüler “Nasıl olurda askerler ve PKK’liler birbirini görmemiş olabilir?” sorusunu tartışıyor. Halka göre her iki tarafta birbirini gördü. Ve gerillalar askerlerin köyün çevresinde olduğunu bile bile okula gittiği konusunda eminler. Köylüler ayrıca köye gelen PKK aracının askerlerin geldiği ve zırhlı araçların geldiği yolu kullandığını da belirtiyor. Köylülere göre PKK ve TSK birimleri ormanda görüştü.
Güney Halkı savaşın ne için verildiği konusunda netleşti
Çatışmaların köylerin içine girmesi ile bir çok olaya tanıklık eden Metina-Amediye bölgesi halkı ise PKK ve TSK arasındaki savaşın sadece Kürdistan’a karşı verildiği konusunda netleşti. Halk eskiden PKK Kuzey’i kurtaracak diye ekmek, yemek verdik can verdik ama şimdi bakıyoruz burayı da batırmak istiyorlar. Bizi canlı kalkan olarak kullanıyorlar diyerek tepki gösteriyor.