Ezidi parlamenter “Kamplarını yıkılıp Ezidileri zorla Şengal’e geri göndermek onları silahlı guruplara teslim etmektir”

Ezidi parlamenter “Kamplarının yıkılıp Ezidileri zorla Şengal’e geri göndermek onları silahlı guruplara teslim etmektir”

Irak Hükümetinin Ezidileri zorla Şengal’e geri gönderme girişimine karşı Ezidi siyasetçi ve aydınlar harekete geçti. Son olarak Irak Parlamentosunda yer alan Ezidi kadın vekil Viyan Daxil, mülteci kamplarının yıkılması ve mültecilerin zorla topraklarına geri gönderilmesi yönündeki Irak hükümet kararı konusunda ABD’nin Irak büyükelçisi ile görüştü.   Daxil büyükelçi ile yaptığı görüşmede Ezidilerin zorla  geri gönderilmesinin “155 bin Ezidiyi silahlı guruplara teslim etmek olacağını” söyledi ve kararın geri alınması konusunda ABD’nin Irak’a baskı yapmasını istedi. Aksi halde kendilerinin süreci hukuku mecraya taşıyacaklarını belirtti.

Irak Parlamentosunda KDP grubunun sözcüsü olan Ezidi vekil Viyan Dexil, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Amerika’nın Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ile mülteci kamplarının yıkılması ve zorla geri gönderilmesi konusunda görüştük. O toplantıda Irak Hükümeti’nin, koşulları iyileştirmeden ve zemini etüt etmeden ve özelliklede Şengal halkının görüşleri alınmadan yaşadıkları kampları bu yılın temmuz ayının sonunda kapatmak istenmesi kararının yol açacağı sonuçları değerlendirdik.  Şu ana değin Şengal’Rde alt yapı hizmeti bulunmuyor ve ayrıca temel bir sorun olarak güvenlik konusunda da ciddi sıkıntılar var.   Bölgede PKK ve Haşdi Şabi’ye ait silahlı guruplar var”

Viyan Dexil ayrıca şunları söyledi: “Ezidiler öldürüldü, çocukları ve kadınları kaçırıldı ve 10 yıllık zorluklardan sonra kamplara yerleştirildiler, zorla Şengal’e geri gönderilecekler ve kamplar dağıtılacak. Şengal’de, özellikle Şengal’in güneyinde ev, yol, hastane, okul ve herhangi bir temel ihtiyaçlarının karşılanacağı bir zemin yok.

Viyan Dexil konuşmasının devamında şöyle söyledi: “Şengal anlaşması henüz yerine getirilmedi bu koşullarda geri dönüş ile Irak hükümeti 155.000’den fazla mülteciyi silahlı gruplara çok kolay bir şekilde teslim ediyor.”

Irak Temsilciler Konseyi’ndeki KDP grubunun sözcüsü de şunları söyledi: “Irak Büyükelçisi ve diğer ülkelerin büyükelçileriyle defalarca görüştük ve kendileriyle mültecilerin durumu ve sorunlarını anlattık. Şengal alandaki silahlı guruplar nedeni ile kötü bir durumda ve halk güvende olmayacağını belirttik. Son olarak ABD büyükelçisi ile yaptığımız görüşmede bize, mültecilerin geri dönüşünde uygun koşullar sağlanana değin ertemek için Irak hükümetiyle birlikte çalışacağına söz verdi.” dedi.

KDP grubunun sözcüsü, “Halkın kendi onuru ile harabeye dönen Şengal’e dönmesini istiyoruz, ğer Irak hükümeti kampların yıkılması konusunda kararını geri çekmezse bizde hukuku haklarımızı kullanacağız, bu insan haklarının ihlalidir” dedi.

Diğer Haberler