ABD’den Rojava seçimleri açıklaması: Seçimlerin güvenilir, şefaf ve kapsayıcı olacağına inanmıyoruz

ABD, Rojava seçimlerinin yapılmamasını istedi

ABD dışişleri bakanlığı, Rojava’daki  Özerk Yönetim bölgelerinde seçimlerin özgür ve adil yapılmasına yönelik koşulların “mevcut olmadığını” açıkladı.

Özerk Yönetim’i, 13 Aralık 2023’te açıklanan “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Toplumsal Anlaşması”na dayanarak Kuzey-Doğu Suriye’de belediye seçimleri düzenlemek istiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı bu seçimle ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye’de yapılacak her seçim özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olmalıdır.”

Açıklamada ayrıca “Amerika’nın Kuzey-Doğu Suriye’deki seçimlerde bu koşulların sağlanamayacağına inandığına” belirtildi.

ABD dışişleri bakanlığının resmi açıklama dışında da demokratik yönetimi de dahil olmak üzere, Kuzey-Doğu Suriye’deki bir grup aktör ve siyasi partiye ilettiklerini açıklayarak, şunları söyledi: Bu dönemde seçim yapmamalarını istediği belirtiliyor.

Özerk Yönetim, 11 Haziran’da yapılacak belediye seçimleri için aday sayısının 5 bin 336’ya ulaştığını daha önce açıklamıştı.

13 Mart 2015’te Kuzey ve Doğu Suriye’nin özerk bölgelerinde ilk bölgesel seçimler yapıldı.

Rojava’da yapılacak seçimin güvenirliği ve amacı konusunda halktan gelen tepkiler de var. Sadece PYD yönetimi etrafında toplanan bir gurubun yapacağı seçimin sonuçlarının önceden belli olduğu ve toplumsal sözleşmenin tüm halkı kapsamadığı yönünde Kürtlerden gelen tepkilerden dolayı halkın seçimelera katılımının düşük olacağı belirtiliyor.  Bu nedenle halkı sandıklara götürmek için gıda dağıtımını durdurulacağı yönünde tehditler olduğu da gelen bilgiler arasında. Darka Mazi bu konuya ilişkin ses kayıtları yayınlamıştı.

Diğer Haberler