Rojava yönetimi seçimde oy kullanmayanları gıda ve yakıt kartlarını iptal etmekle tehdit ediyor

Rojava yönetimi seçimde oy kullanmayanları ekmek kartlarını iptal etmekle tehdit ediyor

11 Haziran’da Rojava’da yapılacak seçimlere günler kaldı. Seçimin meşruiyeti ise hala tartışmalı,  toplumsal bir mutabakat olmadan alandaki PYD-TEWDEM uzantısı yönetiminin tek taraflı iradesi ile alınan seçime özellikle Kürtler ilgi göstermiyor. PYD’nin alandaki PKK kadroları semtlerdeki halka WhatsApp ve Viber üzerinden ses mesajları göndererek yumuşak bir uslupla halkı tehdit ederek seçimlere katılmayanları aç kalacağını söylüyor.

Rojava’da hem meşruiyeti olmadan hem de PKK’nin Suriye devleti ile gizli görüşmelerine destek olması için bir oldu bitti ile alınan seçimlerin sadece bir vitrin seçimi olduğu özünde de kazanan ve kaybedenlerin belli olduğu halkın bu seçim tiyatrosunda yer almak istemediği bunun içinde seçime katılımların düşük olacağı yönünde genel bir kanaat var. Alandaki PKK’nin Rojava kolu olan PYD yönetimi seçimleri meşru göstermek için seçimlere katılım oranını yüksek tutmaya çalışıyor.

Bunun için de Suriye rejimi ve diğer yardım kuruluşlarının dağıttığı erzak vb ihtiyaçlara el koyarak dağıtan PYD kadroları halkı “seçmen kütüklerine isimlerini yazdırmaları ve seçim günü sandık başına gitmeleri için tehdit ediyor.

Suriye’de Esad döneminden bu yana her ailenin bir gıda yardım kartı bulunuyor. Zengin fakir herkesin un, tuz, şeker ve yağ gibi bazı ihtiyaçları kişi sayısına göre dağıtılıyor. PYD yönetimi bu sistemi kendi tekeline alarak Suriye rejimi ve diğer kuruluşların yardımlarını kendi siyasi ajandasına göre kullanarak muhalif çevrelerin erzak kartlarını iptal ediyor ayrıca YPG’nin gıda ihtiyacını buradan karşılıyor.   Bundan sonra erzak almak isteyen kişiler seçmen kartlarını ve seçimde oy kullandıklarına dair belge olmazsa erzaktan faydalanamayacak.

Rojava’daki yerel kaynakların dağıttığı ses kayıtlarında PYD kadrolarının Arapça-Kürtçe mesaj attıp “Eğer gelip seçmen kütüğüne isminizi yazdırmazsanız, ekmek dağıttım, erzak ve yakıt dağıtımında payınız verilmeyecek. Ekmek ve gıda dağıtımında sizden seçmen kartınız istencek eğer seçmen kartınız yoksa o zaman size ekmek verilmeyecek, sonra şikayet etmeyin” dediği görülüyor. Ayrıca halkla tartışan bir erkek kadronun ise “size ekmek vermeyiz, gaz vermeyiz, pirinç vermeyiz, ya oy kullanacaksınız ya da aç kalacaksınız” dediği görülüyor.

11 Haziran’da yapılacak seçimlere PKK’nin Rojava’daki yapısı PYD ve ona bağlı küçük Kürt partileri ile yine ittifak yaptıkları Arap partileri katılacak. ENKS ve PDK-S ise seçim sonuçlarının baştan belli olduğu, halkın iradesinin temsil edilmediği gerekçesi ile seçime katılmıyor.

Diğer Haberler