Süleymaniye: PKK’nin baskısı nedeni ile Kürt karikatüristin eserlerini sergilemesi engellendi

Süleymaniye: PKK’nin baskısı nedeni ile Kürt karikatüristin eserlerini sergilemesi engellendi

Süleymaniye’de düzenlenen bir sergide Kürt karikatürist Dijawar İbrahim’in eserlerinin sergilenmesi engellendi. Engellenmenin arkasında ise PKK olduğu açıklandı.

27 Mayıs günü, Süleymaniye’de 5. Kürt Karikatüristler Bulaşması düzenlendi. Buluşma kapsamında düzenlen sergide karikatürist Dijawar İbrahim’in eserlerinin gösterilmesi engellendi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Rojavalı sanatçı Dijwar İbrahim ise şunları söyledi: “2023’te Irak’ın en iyi karikatüristi seçildim ve işe yeni başlamış biri değilim. Sergiyi düzenleyenler benden kendilerine bir karikatür göndermemi istediler.” Eserler Yaşar Kemal ile ilgili bir eser göndermemi istediler ve eserimin ellerine ulaştığın teyit ettiler. Fakat sergi açıldığında sadece benim eserim sergilenmedi.

Ayrıca, birkaç gün önce sergiyi düzenleyenlerle temasa geçtiğini ancak yanıt vermediklerini belirterek, “Mesajlarımı görmenize rağmen neden yanıt vermiyorlar” dedi.

Kürt sanatçı konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun Rojava Kürdistan’ında PKK’ya yakın PYD’li güçlerin baskısı altında, özellikle de Rojava Kürdistan’ından gelen birinin uyarı nedeni ile engellendiğini biliyorum. Onlar birinin sergiye getirilmesi ve sergiye getirilmesiyle yapıldığına hiç şüphem yok.”

“İkinci nedenin ise resimlerimi (Bas Haber)’de yayınlamam olduğunu düşünüyorum ve ne yazık ki Süleymaniye’de hakim olan siyasi zihniyet hala sanatın mesajını anlayamıyor, aksi halde bir sanat eserini siyasi nedenlerle görmezden geliyor.” dedi.

Djiwar İbrahim konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Kürdistan İşçi Partisi ve PYD beni düşman olarak görüyor çünkü her iki partinin ihanetini, kaçakçılığını, hırsızlık ve yolsuzluklarını karikatürlerimle halkın gözü önünde ifşa ediyorum.”

Diğer Haberler