Rojava: Çiftçiler PYD yönetiminin buğday fiyatlarını protesto gösterisi düzenledi

Rojava: Çiftçiler Rojava yönetiminin buğday fiyatlarını protesto etti

Rojava Kürdistan’ının köy ve kasabalarında PYD yönetimi tarafından buğdaya belirlenen fiyatı protesto için gösterileri düzenlendi.  PYD’ye bağlı Tarım ve Sulama Konseyi  bir basın açıklaması yaparak buğdayın bu yıl ki alım fiyatının 31 cent olduğunu ve kararını değiştirmeyeceğini açıkladı.  2023 yılında buğday fiyatı 43 kuruş iken 2022 yılında ise 53 kuruş olan fiyatların bu yıl bu denli düşmesi tarıma bir darbe olarak görülüyor. Özellikle benzin ve gaz fiyatlarının yüzde 300 artmasına rağmen buğday fiyatlarının düşmesi büyük bir tepkiye neden oldu. Bazı çiftçiler bu fiyatın masrafları bile karşılamadığını söyleyerek buğday tarlalarını ateşe vermek istemiş ve halk tarafından durdurulmuştu. Alım dün başladığı halde hem Kürtler hem Araplar kararı kabul etmiyor.

PYD yönetiminin buğday fiyatına ilişkin kararını kınayan gösteriler, Amudê ve Dirbesi kentleri başta olmak üzere diğer kent ve kasabalarında devam ediyor.

Batı Kürdistan’ın Amude kentindeki çiftçiler Salı (28.05.2024) günü üst üste üçüncü gün protesto düzenleyerek buğday fiyatının yeniden düzenlenmesini istedi.

Göstericiler, ” Buğdayımızı kanımızla suladık, bedava vermeyiz; bizi düşman mermi ile sizde kararlarınızla öldürüyorsunuz; kırmızı çizgimizi emeğimiz, sizin kararınız bu toprak uğruna şehit düşenlere hakarettir” pankartları taşıyan göstericiler sık sık slogan attı.

Gösteride açıklama yapan bir çiftçi “bu karar ülkemizi terk etmemiz için , bizi göçe zorlamak için alınmış bir karardır” diye açıklama yaptı.

 Tüm protestolara rağmen PYD yönetimi Tarım ve Sulama Kurulu iki gün önce (28.05.2024) düzenlediği basın toplantısında buğdayın (31) kuruş alım fiyatının değişmeyeceğini, fiyatın aynı kalacağını duyurdu.

Pazartesi günü Rakka ve Deyrizor şehirlerinde de aynı amaçla protesto gösterileri düzenlendi.

Deyrizor’un kuzey kırsalındaki El-İzba kasabasındaki çiftçiler, Pazartesi günü büyük bir gösteriye katıldı. Gösteride protestocular, PYD yönetiminin 2024 buğday alım fiyatlarına ilişkin kararını kınadı.

Diğer Haberler