Paris’te bir sokağa Peşmerge adı verilecek

Paris’te bir sokağa Peşmerge adı verilecek

Paris Belediyesi’nin Paris’teki bir sokağa Peşmergelerin tarihte gösterdikleri “cesaret ve kararlılığa saygı nedeni ile “Peşmerge”  adı verilecek.
Avrupa’da resmi temaslarda bulunan Erbil Valisi Umid Hoşnav konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Hoşnav, Lozan’da Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Paris belediyesi, Peşmerge güçlerinin cesaretine bir övgü olarak, çok yakın gelecekte caddelerinden birine Peşmergelerin adını vermeyi planlıyor.” dedi.

Erbil ve Paris, 2019 yılında “dostluk ve koordinasyon” anlaşması imzalayarak kardeş şehir oldu.

Peşmerge güçlerinin 2014-2017 yılları arasında İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadelede gösterdiği cesaret uluslararası manşetlere taşındı. ABD liderliğindeki IŞİD’e karşı küresel koalisyonun kilit müttefiklerinden biri olan Kürt gücü, terör grubunun Erbil ile Bağdat arasında tartışmalı bölgelerdeki ilerlemelerini engellemeyi başardı. Fransa, Peşmerge’nin mücadeledeki ana destekçilerinden biriydi.

“Ölümle karşı karşıya olanlar” anlamına gelen Peşmerge kavramı k 19. Ve 20 yüzyıldaki Kürt tarihinde önemli bir direniş mevziisi oldu.  2003’ten sonra Kürdistan Bölgesi’nin resmi askeri güçleri haline geldiler ve küresel müttefikler Peşmerge’yi modern bir orduya dönüştürmek ve güçler üzerindeki siyasi nüfuzu ortadan kaldırmak için Peşmerge ile birlikte çalışıyor.

Kürtlerin Fransa ile 1980’li yıllara dayanan yakın ilişkileri var.

Diğer Haberler