PKK, kraldan daha kralcı açıklama yaptı: Reisi’nin öldürülmesi son derece kuşkuludur İran üzerinden savaşı yaymak istiyorlar

PKK, kraldan daha kralcı açıklama yaptı: Reisi'nin öldürülmesi son derece kuşkuludur İran üzerinden savaşı yaymak istiyorlar

PKK’nin  toplumsal alan örgütlenmesi  KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile diğer yetkililerin yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı ve kazasının “son derece kuşkulu” olduğunu savundu ve Türkiye’yi işaret etti. PKK’nin bu kraldan kralcı tutumunun arkasında İran’ın ajandasına göre hareket etmek karşılığı elde ettiği çıkarları korumak olduğu düşünülüyor.

KCK açıklamasında Reisi ve beraberindekilerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapılan ortak açılışın ardından dönüş esnasında İran toprakları üzerinde kendilerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu hayatını  kaybettiği ifade edilerek, “Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla İran devleti bu olayı kaza olarak nitelendirmiştir. Ancak son derece kuşkulu bir olaydır. Bölgemizin hassas bir süreçten geçtiği böylesi bir dönemde anlaşılması gereken bir olaydır” denildi.

PKK açıklamada, bazı güçlerin İran üzerinden Orta Doğu’da savaşı derinleştirme ve yayma faaliyetleri içerisinde olduğu öne sürüldü ve  “Türk devleti bu güçlerin başında gelmektedir. Ortadoğu’da savaşın derinleşmesini hiçbir biçimde halkların yararına görmüyor, bu hassasiyetle hareket ediyoruz. Bölgedeki güçlerin de bu hassasiyetle yaklaşmalarını, savaşı yaymak ve derinleştirmek isteyen güçlerin politikaları karşısında dikkatli hareket etmelerini önemli görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

İran devleti bile kaza derken PKK’nin Türkiye’yi işaret ederek İran’ı savunmacı yaklaşımı dikkat çekti. PKK Türkiye devleti ve AKP ile devam eden itttifakını 2013 yılında bitirmiş ve o tarihten sonra da iran’ın çıkarlı doğrultusunda Ortadoğu’da iran tarafından mevzilendirilmişti.  Askeri ve siyasi olarak Irak, İran çıkarları doğrultusunda hareket eden PKK medyasında sürekli bu iki gücü Kürtlere dost gösteren bir manipüle siyaseti de benimsedi. En önemlisi de Kürdistan Bölgesel hükümetine karşı bu iki gücün yanında mezvilenerek Peşmerge güçlerine karşı savaş açtı.

Ayrıca Doğu Kürdistan’daki halk hareketini de PJAK ile pasifize ederek diğer Kürt örgütlerine karşı örtülü bir savaş veriyor. Kendi İran-Türkiye-Irak arasındaki çelişkiler üzerinden Süleymaniye ve çevresinde konumlandıran PKK yöneticilerinin Urmiye’de üslendiği biliniyor.   Kuzey ve Behdinan-Bradost hattındaki tüm üs bölgelerini kaybeden PKK İran’ın kontrolünde Piranşar, Milgever-Kelareş-Salmas hattı boyunca kendi gerillarına üs alanı açtı. Bu nedenle PKK’nin Reisi’nin helikopter olayı ile ilgili kraldan kralcı tutumunun PKK’nin iran yanlısı duruşu ile elde ettiği imkanları kaybetemek için yapıldığı yorumlanıyor.

Diğer Haberler