YNK, Doğu Kürdistanlı tanınmış yazar ve dil bilimci Hasanzade’ye ödül verilmesini engelledi

YNK, Doğu Kürdistanlı tanınmış yazar ve dil bilimci Hazanzade’ye ödül verilmesini engelledi

Tanınmış yazar Abdullah Hasanzade bir açıklama yayınlayarak,YNK’ye bağlı güvenlik güçlerinin kendisinin ödül alacağı toplantıyı engellediğini söyledi. Hasan zaden ödülün verileceği törenin  başlamasına kısa süre önce YNK güçlerinin salonu kuşatarak toplantının gerçekleşmesini engellediğini söyledi. Abdullah Hasanzade sadece dil ve tercüme alanında çalışmıyor, Hasanzade Doğu Kürdistanlı ve siyasi aktivist ve daha önce PDKI saflarında yer almış bir isim. 70 yaşına merdiven dayayan Hasanzade Doğu Kürdistan halkının yakından tanıdığı bir aydın ve siyasetçi aynı zamanda.

Abdullah Hasanzade dün bir açıklama yayınlayarak 12 Mayıs günü kendisine ödül verilecek ve konuşmacı olarak katıldığı bir toplantının YNK asayiş güçleri tarafından son anda engellendiği ve kendisinin de tehdit edildiğini açıkladı. Hasanzade açıklamada  şunları söyledi. “ 12 Mayıs günü Süleymaniye’de yapılacak Kerimi Kurumu tarafından yapılacak olan Şükür Mustafa buluşmasının davetiyesinde konuşmacı olduğum ve mesleğe verdiğim katkılardan dolayı bir saygı ve onur ödülü alacağım açıklanmıştı. Toplantıdan iki saat önce Kerim Kurumu yöneticileri ile son kez konuştum ve organizasyonda bir değişiklik olmadığı ve toplantıya beklendiğim belirtildi. Fakat Saat 15:00’da başlayacak toplantı salonuna  14:20 da gidip misafirleri karşılamak istedik. Fakat kurum yöneticileri o saatte biri arayarak toplantıya izin verilmediği ve her yerin kuşatıldığını söylediler.”

Hasanzade açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bana ve tüm Kürt kültür hareketine karşı yapılan çirkin eylemin ardından edebi, sosyal ve hatta siyasi kuruluşlardan büyük bir sevgi dalgasına maruz kaldığım için mutluyum. Bir ödülü kaybedersem birkaçını kazandığımı söylersem abartmış olmam.

Abdullah Hassanzadeh ayrıca açıklamada:  bu önemli toplantının kesintiye uğramasının nedeni benim adımın geçmiş olmasıydı. Benim için üzücü olan, Kürt karşıtı rejimin Kürdistan Bölgesi’ndeki kültürel ve sosyal faaliyetlere müdahale etmesine izin verilmesidir” dedi.

Hasanzade açıklamasının sonunda; “ Daha da acı olanı, Süleymaniye  yetkililerinin beni  itibarsızlaştırmak için toplantının iptalini bilinçli olarak toplantının başlamasından önceki son dakikalara ertelemeleriydi. Normal koşullarda çok önce haberdar edebilir ve toplantının başka bir tarihe ve başka bir biçimde yapılmasını sağlayabilirlerdi” dedi.

YNK özellikle son yıllarda İran ile ilişkileri nedeni ile Doğu Kürdistanlı devrimciler ve özgürlük hareketlerine karşı büyük bir engelleme kampanyası başlatmış durumda. 2020 yılında İran cezaevinden kaçarak Süleymaniye’ye ulaşan Mustafa Selim YNK güçleri tarafından İran’a teslim edilmişti. Yine son dönemde Süleymaniye il sınırları içinde bulanan Doğu Kürdistanlı yapılara yönelik baskılar devam ediyor. Zirgewez’de Haşdi Şabi güçleri Komela Peşmergelerinin yerlerine getirildi. Süleymaniye merkezinde yaşayan Doğu Kürdistanlı siyasi aktivistlerde Süleymaniye’yi terk ederek Erbil’e yerleşiyor. Konunun özünde ise Bafil Talabani’nin İran ve Irak’taki Haşdi Şabi ile geliştirdiği ilkesiz siyaset bulunuyor.

Diğer Haberler