Mele Bahtiyar: Kürt kadın savaşçılığını PKK ile başlamak kabul edilemez

Mele Bahtiyar: Kürt kadın savaşçılığını PKK ile başlamak kabul edilemez

YNK’nin önemli isimlerinden Mele Bahtiyar Kürdistan’da kadın mücadelesinin PKK ile başlamadığını bu söylemenin tüm Kürt harekelerine ve Kürt kadınına haksızlık ve hakaret olduğunu söyledi.

Yurtseverler Birliği Yüksek Meclisi Eski Üyesi Mele Bahtiyar, Süleymaniye’de düzenlenen Dabiran Platformu 8’inci Uluslararası Konferansı’nda bir konuşma yaptı.

Burada bir sunum yapan Mele Bahtiyar daha sonra gelen soruları cevapladı. Salondan bir katılımcının Kürt kadını ve YPG ile ilgili sorusuna cevap veren mele Bahtiyar “Siz Kürt kadını PKK ile siyaset meydanına çıktı sanıyorsunuz” bu doğru değil dedi.

Mele Bahtiyar konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Önce şu konuda emin olacağız ve tarihi çarpıtmayacağız. Kürt kadınını siyasete girişi de eline silah alışı çok eskidir. Fakat düzenli bir kadın gücü kurup kadınların peşmerge olarak hem kendini hem erkekleri yönetmesi 1970’lare dayanır. Komela 74’te kadın birlikleri kurdu. PKK ise silahlı savaşa 1984 yılında başladı. Şimdi kalkıp derseniz ki PKK kadınların eline silah verdi, olmaz. Tarihi doğru anlayacağız, saygı duyacağız.”

Mele Bahtiyar konuşmasına şöyle devam etti: “Rojhilat partileri kadın konusunda her zaman önde oldular. Kadın meselesi ekonomik hayat ile yakından ilgilidir. İran’a kapitalizm erken gelince kadınlar ekonomi ve eğitim hayatına daha hızlı girdi. Bu konuda Irak ve Türkiye bile İran’ın gerisindeydi o zamanlar. Elbette ki bu durum Doğu Kürdistan kadınına da yansıdı ve toplumda öne çıktılar. Zaten tarihi yurtseverlik vardı. Komela ve PDKI kadınları daha 1970’lerde saflarına aldı. Kalkıp bu süreci PKK ile başlatamazsınız.”

PKK kendi tarih yazımında hem Kürdistan tarihini hem Kürt kadın tarihinin kendisi ile başladığını iddia ediyor. Özellikle Kuzey Kürdistan kitlesi üzerinde “PKK’den önce Kürtlük ölmüştü, biz Kürtlüğü canlandırdık” biçiminde bir algı yaratarak Kürt tarihin çarpıtıyor.

Diğer Haberler