Bafil Talabani’nin yumurta kaçakçılığı 80 projeyi iflasa sürükledi

Bafil Talabani’nin yumurta kaçakçılığının 80 projeyi iflasa sürükledi

Kürdistan Bölgesi ve Irak Federal Hükümeti yerli üreticiyi desteklemek için yumurta ve kanatlı hayvan ithalatını yasakladı. Şu an itibarı ile Kürdistan Bölgesi’nde kaçak  yumurta getiren YNK denetimindeki Başmak sınır kapısı. Önemli bir maddi getirisi olan bu kaçakçılık ise Bafil Talabani’nin denetiminde yapılıyor.

 Daha önce Bafil Talabani ekibinin Başmak sınır kapısında değişik kaçakçılık ve kapının gümrük gelirinin merkeze gönderilmemesi meselesinin bir parçası olan yumurta kaçakçılığını yumurta üreticileri gündeme getirdi.

18 Nisan’da  proje sahiplerinin bir dizi temsilcisi Kürdistan Bölgesel Hükümeti Tarım Bakanlığı önünde bir basın toplantısı düzenledi. Yumurta üreticileri şunları söyledi: “80 proje sahibi olarak Başmax üzerinden kaçak yumurta getirmesi meselesi belimizi büktü. Süleymani sınırında kaçakçılık var, Bafil Talabani’nin bunu durdurmasını istiyoruz. Çünkü Irak Federal Hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin metnine göre yumurta getirmek yasak. Ama her gece Başmak yapılıyor. Her biri içinde 4500 dolar değerinde yumurta olan onlarca kamyon geçiyor ve Kürdistan Bölgesi piyasasına sürülüyor. Bu nedenle mağdur oluyoruz. İşletmelerimizi kapatmak ile yüz yüze kaldık.

Üreticiler ayrıca şunları belirtti: “Tarım Bakanı Begerd Talabani’ye taleplerimizi içeren resmi bir bele verdik. Kendisi de ‘yumurta ithalatını yasakladığını fakat kimsenin onu dinlemediğini’ söylüyor. Böyle giderse 5 gün sonra yumurta satamaz duruma geliriz. Günden fazla satamaz. Kaçak getirdikleri yumurtalar hem kalitesi sıfır ve vergi ödemedikleri için fiyatı da düşük, biz iflas etmek üzereyiz”

Üreticiler ayrıca Bafil Talabani’nin tüm süreci organize ettiğini söyledi ve şunları söyledi: Bafil Talabani ile kendisiyle defalarca görüştük ve makamında bize söz verdi, kaçak yumurta ithalatına son vereceğimizi söyledi ama devam ediyor! Kaçak yumurtalar sadece Başmax sınırında getiriliyor.”

Diğer Haberler