Duhok’taki Pazar yangınını Ahd-ı Milli Teşkilatı mı yaptı?

Duhok’taki Pazar yangınını Ahd-ı Milli Teşkilatı mı yaptı?

1 Nisan tarihinde Duhok’un en eski çarşılarından olan Çelê Pazarında yangın çıktı. Gece saat 03.43’te çıkan yangın bir market veya mağazada meydana geldi ve kısa sürede tüm çarşıyı sardı. Müdahale neticesinde yangın kontrol altına alındı ancak 8’i sivil vatandaş 3’ü de görevli olmak üzere 11 kişi dumandan etkilendi.

Duhok polis yetkilileri yangının çıktığı noktayı tespit etti ve yangının elektik kontağından kaynaklandığını açıkladı. Buna rağmen Ahd-ı Milli Teşkilatı olan bir internet sayfası yangını kendisinin çıkardığını iddia etti.

Ahd-ı Milli Teşkilatı’ının adını Hewler’de Lenge Pazarı denen ikinci el pazarı yangınında duymuştuk. Türk faşistleri ile benzer argümanlar kullanan sayfa Hewler çarşısını kendisinin yaktığını ilan etmişti.

Darka Mazi o dönem Ahd-ı Milli Teşkilatı adını kullanan siteyi incelemiş ve sitenin IP adresinin Rojava’dan kullanıldığını tespit etmişti. https://darkamazi.com/archives/1028722

Ahd-i Milli Teşkilatı daha önce yaptığını iddia ettiği Kerkük’teki iki yangında Türkmenlerin dükkanında çıkan yangınlardı ve yine kundaklama yoktu.

Ahd-ı Mili’nin biz yaptık dediği 27 Şubat tarihli Hewler Lenge pazarı yangının soruşturması yapıldı ve yapanlar tutuklandı. Yangını çıkaranlar pazarda çalışan iki işçiydi. Kaynak kıvılcımları tavandan aşağı damlayarak kıyafet ve plastikleri tutuşturmuş ve işçiler yangını geç fark etmiş daha sonra yangın yerinden kaçmışlardı. Olay kamera kayıtlarına yansıdı ve bu kişiler hala tutuklu. Olayda siyasi bir neden olmadığı netleşti.

Şimdi de aynı site üzerinden bir açıklama yaparak “Duhok Pazar yangının biz yaptık” diyor. Ayrıca açıklamada “Ker Kürtler” gibi ifadeler kullanılarak açık bir tahrikte bulundu. Fakat Duhok yangının da hiçbir kasti şüphe yok. Yangının çıktığı sigorta ağı  tespit edilmiş. Büyük ihtimal geçen yoğun yağmur sonrası zarar gören teller de bir kontak yaşanmış.

Peki tüm bunlar belli oluğu halde neden Ahd-ı Milli denen ve gerçekte ne olduğu bilinmeyen bir gizli yapı biz yaptık diyor.
Olayı gerçekçi bir durumda tahlil edince Ahd-ı Milli Teşkilatı sitesinin altından PKK izi çıkıyor. Zaten bu sitenin yalan beyanlarını da en çok PKK’nin basın yayın çalışanları yayıyor. Sitenin adresi de Rojava’dan yönetiliyor. Öyle görünüyor ki PKK’nin Kürdistan Bölgesi üzerindeki özel savaş siyasetinin bir parçası olarak böyle bir siteye baş vuruldu.

PKK’nin İran’ın ajandasının bir parçası olmayı kabul ettiği 2014 yılından bu yana PKK İran, Irak ve Suriye’deki Şii Kürdistan sömürgecilerini aklayarak Kürtleri sömüren tek yapı Türkiye gibi bir algı yaratmaya çalışıyor.  Bunun bir parçası olarak da sürekli Tahran ve Bağdat rejimlerini öven ve halkı şirin-meşru gösteren açıklamalar ve haberler yapıyorlar. Paralel olarak da tek sömürgeci Türkiye ve KDP’de onun ortağı gibi bir algı yaratmak gibi çaba içinde.

Öyle görünüyor ki bu yangınları da bir fırsata çevirip Türkiye Güney’e saldırıyor algısı yaratmak istiyor. Kaldı ki 19 Mart günü PKK yöneticisi Murat Karayılan kendi TV’lerine verdiği bir röportajda “KDP Türkiye’ye destek veriyor ama onlar Ahd-ı Milli diye bir örgüt kurdular, Hewler’de çarşı yaktılar” açıklaması yaptı.

Türk faşistlerinin özgür Kürdistan parçası olan Kürdistan Bölgesi nefreti bir gerçek fakat böyle bir örgüt yok.  Ve olmayan bir örgütü nasıl oluyor da Murat Karayılan biliyor?  Çünkü site kendileri tarafından yapılmış ve PKK’nin Rojava’daki birimleri sadece bir propaganda malzemesi üretmek için burada yangınları üslenen haberler yapıyor.

PKK’nin geçmişinde de buna benzer bazı karanlık örgütler ve karanlık eylem üslenmeler var. Örneğin 2019 yılında Muğla’daki orman yangınını PKK’nin sol örgütlerle ittifakı Halkların Birleşik intikam Milisleri HBiM adlı bir yapı üslendi. Fakat daha sonra ormanı iki çocuğun yanlışlıkla yaktığı öğrenildi. Çoğu zaman PKK’nin Ateşin çocukları adıl örgütü bir çok yangını üslendi fakat yangınların nedenleri tespit edildi. Yani PKK’nin bu yönlü bir çaptırması var.

Bu nedenle Ahd-ı Milli Teşkilatı adlı sitenin PKK tarafından yönetildiği ve sadece iç gerginlik için malzeme ürettiğini düşünmek doğru olacaktır.

Diğer Haberler