KDP, İran ve taşeronlarının kirli planlarını nasıl bozdu?

KDP, İran ve taşeronlarının kirli planlarını nasıl bozdu?

İran uzun süredir her alanda KDP’yi zayıflatmaya çalışıyor. 16 Ekim ihanetinden sonra Hewlêr’i her şekilde kırmaya çalıştı ama başaramadı. Irak Federal Mahkemesi’nin birbirini izleyen kararlarının tamamı, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal yapısını zayıflatmayı ve KDP’yi yok etmeye yönelik İran kararlarıdır. Bu nedenle durum kötü bir aşamaya geldi ve Irak hükümeti her defasında anlaşmayı ve anayasayı ihlal ediyor.

Irak Federal Mahkemesi hukuka aykırı kararlarla Kürdistan Bölgesi’nin anayasal yapısını zayıflatmaya çalışıyor. Evvelce ekonomik konusunu Kürd milletini açlığa mahkum etmek için siyasi bir kart olarak kullandılar. YNK, Irak Federal Mahkeme kararları sırasında dahi her zaman Irak Federal Mahkeme kararlarına destek vermiş, Bafel Talabani ise Pasdaran komutanı ve Haşdi Şabi’nin yetkili gibi görev yapmıştır.

Televizyonlarda Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin petrol ve gelir dosyalarını Bağdat’a devretmesi halinde maaşın zamanında yatırılacağını ve her şeyin çözüleceğini idda eden hainler, petrol ve gelir dosyalarının iletildiğini ancak ne ödeme ne de herhangi bir şeyin çözülmediğini görmüş olduk. Bağdat bütçe ve maaş meselesiyle Kürd milletinin onurunu yok etmek istiyor. Fakat ihaneti gelenek olarak görenler, sağır ve dilsiz olmayı tercih etmektedir.

İran’ın Kürdistan Bölgesi’ni zayıflatacak bir diğer kartı da bileşenlerin koltuk kotasını siyasi bir kararla ortadan kaldırılmasıydı. Kürdistan bölgesi toplu yaşam, sosyal haklar ve inanışlar açısından Ortadoğu’da en iyi örnek olabilecek bir konumdadır. Bütün dünya buna şahittir. Irak

Federal Mahkeme’nin Kürdistan Bölgesi bileşenlerinin haklarına yönelik bu kararında ve kararın onaylanmasında yine YNK’nin büyük rolü oldu. Dolayısıyla YNK yetkilileri, Irak Federal Mahkeme’nin Kürdistan Bölgesi’ne karşı işlediği tüm suçların ortağıdır ve Kürdistan Bölgesi bileşenlerine karşı uygulanan baskı ve zulme ortaktır.

YNK, çeşitli nedenlerden dolayı 2 yılı aşkın süredir seçim yapılmasını reddediyor. Çünkü büyük bir başarısızlıkla karşılaşacağını biliyor. Ancak ABD ve Avrupa ülkelerinin baskıları üzerine seçim yapılmasına karar verildi. İç ortamdaki kötü durumları nedeniyle oy potansiyelini kaybeden YNK, bu seçimde Süleymaniye’de seçim girecek olan partilerden dolayı YNK oy kaybetme riskine karşın İran’dan yardım talep etmektedir. Irak seçim komisyonunda karar verme yetkisi olan kişiler İran politikasını uygulayan ve Haşdi Şabi örgütüne mensup olan kişilerdir. Dolayısıyla İran bir kaç aşamadan oluşan bir plan hazırladı. Öncelikle oy makineleri çalıştırılarak YNK’ye ve İran’ın ön partilerine çok sayıda oy eklenmeli. Daha sonra Kürdistan Bölgesi’nde 400 bin kişi parmak izi sorunları nedeniyle oy kullanmaktan men edildi. Bunların çoğu KDP seçmenidir. Hewlêr’de 136 bin, Duhok’ta 76 bin, Süleymaniye’de ise 20 bin kişi. Bunların hepsi KDP seçmeni ve oy kullanma hakkından yoksunlar. İran bunu müttefiklerinin sesini yükseltme ve KDP’yi zayıflatma planının ilk aşaması olarak hazırladı.

İkinci aşama ise PKK-YNK-Haşdi Şabi güçlerinin Pêşmerge güçlerine ve Kürdistan Bölgesi’ne çeşitli yönlerden saldırı hazırlığı yapmasıydı. O zaman Hewlêr ve Duhok’u, Kerkük gibi Hilali Şiî hattına bağlayacaklar ve Kürdistan Bölgesi diye bir şey kalmayacak. Türk devlet muhbiri Murat Karayılan’ın bahsettiği müjde de tam olarak bu plandı. Çünkü PKK’lı çeteler Kürdistan Bölgesi’ne Behdinan ve Kandil’den saldırmak için İran’dan garanti almıştı. YNK sınırında Haşdi Şabi, YNK desteğiyle Hewlêr’e saldırması gerekiyordu.

Karayılan’ın bu müjdeyi, Newroz’un ilk günü açıklaması gerekiyordu ancak KDP, bu tehlikeli bombayı, Kürdistan Bölgesi’nde hızlıca etkisiz hâle getirdi ve İran’ın kirli planlarını boşa çıkardı. Bu nedenle PKK medyası Newroz’un ilk gününden önce Karayılan’ın müjdesinin PKK’nın 2023’te 15 Türk İHA’sını vuracağı olduğunu duyurdu. Ama KDP, siyasi becerileriyle bir kez daha hainlerin ve teröristlerin kirli planlarını alaşağı etti.

Kürdistan Bölgesi’ne ve KDP’ye karşı ne zaman bir plan hazırlansa, PKK da medyası aracılığıyla bu plana zemin hazırlıyor. (DHKP-C, TKP-ML, MLKP vb.) Teröristleri sosyal medya platformlarında Apoizm kimliğiyle Kürdistan Bölgesi’ne ve Barzanilere saldırıyor. Yoğun ve uzun çalışmalar sonucunda mankurtlaştırılmış PKK tabanı, söyledikleri ve yaptıklarıyla kime ve neye yarar sağladıklarının farkında değiller. Elbette bu normal bir şey çünkü konu Kürd ve Kürdistan olunca teröristlerin hepsi aynı cephede toplanıyor.

KDP bu seçimin büyük bir tuzak, Kürdistan Bölgesi’ni zayıflatmaya yönelik ciddi bir girişim olduğunu çok iyi biliyor. Bu nedenle kamuoyuna ve dünya ülkelerine verdiği mesajda, yabancı ülkelerin birden fazla parti lehine hazırladığı anayasaya aykırı seçimlere katılmadıklarını vurguladı. KDP, 78 yıllık tarihinde bu türden pek çok planı boşa çıkardı. KDP karşıtları, KDP’ye karşı plan hazırlarken KDP’nin gücünü Kürd milletinin iradesinden aldığını ve Kürd milletinin iradesine göre hareket ettiğini hep unutuyorlar. Dolayısıyla “KDP Kürdistan’ın meşe ağacıdır, yakılarak, kesilerek yok edilemez.”

Önemli olan KDP’nin PKK’lı teröristlere ve YNK hainlerine sınır koyması ve onları İran’ın iki milis gücü olarak görmesidir. Kürdistan Bölgesi’nin hukuki yapısı Kürd milletinin, Pêşmergelerin ve şehit kanlarının mücadelesinin sonucudur ve kanla korunması gerekmektedir.

Dilovan Ali

Diğer Haberler