YNK’den öğretmen eylemleri iki yüzlülüğü

YNK’den öğretmen eylemleri iki yüzlülüğü

Bağdat’ın, Kürdistan Bölgesi’ne karşı bir silah olarak kullanılandığı çalışanların maaşları ve bütçe meselesi Kürt partilerinin Bağdat’ın payandası olması nedeni ile içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu konuda ki en iki yüzlü tutumu ise YNK gösterdi.

YNK, uzun zamandır Süleymaniye merkezli başlatılan öğretmen eylemlerini yönetiyor ve Erbil hükümetine karşı şantaj olarak kullanıyor ve Bağdat’tan da aferin alıyordu.  Bu konuda Şasuvar Abdulvahid’in Nwe Nu’su ile dolaylı bir uzlaşısı vardı. PKK’de kendi kitlesi ile eylemlere katılıyor ve eylemler yapanlar öğretmen gibi tanıtılıyordu.

Süleymaniye merkezli şantaj eylemleri ikin gün önce tekrar başladı. Fakat bu kez bir çatlak oluştu ve bir gurup öğretmen, Bafil Talabani ve Kubat Talabani’nin saraylarının olduğu ve yine YNK’nin üst düzey yetkililerinin yaşadığı Debaşan’da eylem yapmak istediler. Çünkü bu öğretmenler YNK’yi de maaş konusunda sorumlu tutuyordu. Fakat YNK’li güçler gazetecilere ve eylemcilere saldırdı birçok kişi göz altına alındı. Fakat her ne hikmetse YNK aynı gün Hewler’de öğretmen eylemleri düzenlemeye çalışıyordu. Özünde YNK Kadrosu olan  Şiwan Rehman Mihemed Qeşqeyî’yi öğretmen diye Hewler’de meydana sürüp eylem yaptırdı.

YNK kadrosu olan Şiwan çok rahat bir biçimde Hewler’de eylem yapıp bildirisini okudu, fakat Süleymaniye’de eylem yapmak isteyenler için durum hiç de öyle olmadı. Şiddet uygulandı ve bu öğretmenler hala tutuklu.

Konuya ilişkin olarak METRO merkezi adlı gazeteciler kurumu da bir açıklama yaparak: “Güvenlik güçleri Debaşan köprüsüne kadar göstericilere  yumuşak davrandı. Ne zaman ki Dabaşan’a doğru yürümeye başladılar bu kez saldırıya geçtiler. Güvenlik güçlerinin bugünkü davranışı, öğretmenlerin protestosuna karşı geçtiğimiz birkaç aydaki davranış ve tutumlarından farklıydı.  Kelar’dan Süleymaniye’ye gelmek isteyen Nebard Ahmed, Ari İzzedin ve Aso Muhammed adlı çok sayıda üyesi tutuklandı. Gösteri sırasında çok sayıda üye de tutuklandı.

Bu raporun yazıldığı ana kadar: Protestoların yayınlanması sırasında NRT ve Westge News ekibinin gazetecilik ekipmanlarına el konuldu, Westge News kameramanı Aros Jabar tutuklandı, NRT fotoğrafçısı Marwan Fereydun tutuklandı. Spêde TV ve +964’ün haber araçlarına el konuldu. Grivan Ferman isimli mikrofon kameramanı bir saat süreyle tutuklanarak gazetecilik ekipmanlarına el konuldu ve tüm videoları silinerek serbest bırakıldı.” dendi.

Ayrıca Metro Center’dan yapılan açıklamaya da devamla şu ifadelere yer verildi: “Amerika’nın Sesi muhabiri Sinur Kerim’in bildirdiğine göre, onlarda  o sırada araçtaydılar fakat yayın yapmıyordular. Yine de güvenlik güçleri tarafından durduldular. Ve  tüm kamera vb ekipmanlara el kondu.”

YNK’nin Dabaşan eylemcilerine karşı tutumu iki yüzlü tutumunu ortaya koyuyor. Fakat bir diğer iki yüzlü tutum ise Süleymaniye’de bulanan sözde demokrasi platformları, sivil toplum örgütleri ve medya da YNK asayişinin Süleymaniye’de göstericilere uyguladığı şiddete karış tutum almamış olması. Siyasi gözlemciler bu durumun Süleymaniye’de aydın ve sözde demokratların maskesini indirdiğini ve hepsinin ancak Erbil’e karşı demokrasi sözleri söylediğini belirtiyor.

Diğer Haberler