KDP Siyasi Büro üyesi KDP’nin seçime girmeme kararına dönük önemli açıklamalar yaptı

KDP Siyasi Büro üyesi KDP'nin seçime girmeme kararına dönük önemli açıklamalar yaptı

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Üyesi Hemin Hewrami, “anayasaya aykırı bir kurum tarafından Kürt halkının iradesine dayatılan bir seçime katılmayacakları” yönünde açıklamada bulundu.

Kurdistan24’te yayınlanan Basi Roj programına katılan Hemin Hewrami, KDP’nin Kürdistan Bölgesi’nde seçim yeniliğinin öncüsü olduğunu ve bugüne kadar tüm seçimlere katıldıklarını belirtirken, “KDP’nin Kürdistan’daki ilk güç” olduğunu dile getirdi.

KDP’nin bu tutumunun nedeninin, anayasanın 92. maddesi uyarınca Federal Mahkeme kanununun Bakanlar Kurulundan Irak Parlamentosuna gönderilmesi ve Federal Mahkemenin yeniden kurulması için Bağdat’la yapılan siyasi ve idari anlaşmanın uygulanması olduğunu bildiren Hewrami, “KDP’nin kararı, Irak’ı çok toplumluluktan tek toplumluluğa götüren yanlış anayasal yolu düzeltmektir.” dedi.

“Son dört yıldır Federal Mahkemenin tüm kararlarına karşı çıktıklarını” savunan Hewrami, Federal Mahkemenin Kürdistan Bölgesi Parlamento görev süresinin uzatılmaması kararına ilişkin ise “Biz Kürdistan Parlamentosunun çalışmalarına devam etmesinden yanaydık ama ortaklarımız Kürdistan Bölgesi’nin çalışmalarına devam etmesi için yasama kararı çıkarmasını istemediler.” açıklamasında bulundu.

Kürdistan Bölgesi’ne yönelik stratejik vizyon açısından ortaklarıyla farklı bakış açısına sahip olduklarına değinen Hemn Hewrami, “KDP’nin davası, geçmişi ve inancı olduğunu ayrıca Kürt halkına inandığını” söyledi.

Hemin Hewrami, “KDP seçimlerden korksaydı önceki seçim sonuçları kötü olurdu. KDP, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yapılan tüm seçimlerde rakipsiz güç olmuştur, öyle ki KDP, öğrenci ve sendika kuruluşların seçimlerinde de rakipsiz birincidir.” ifadesini kullandı.

Hewrami, 2021 Irak Parlamento seçimleri sonuçlarına göre KDP’nin 44, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) 21, Yeni Nesil Hareketi’nin (Newey Nu) ise 18 sandalye kazanacağı değerlendirmesinde bulunarak, “KDP, ulusal çıkarları her zaman partinin diğer çıkarlarının önünde tutmuştur. Biz diğer partilerle gerçek bir ortaklık kurabilmek adına her zaman pozisyonlarımıza ve koltuklarımıza ihanet ettik.” diye konuştu.

KDP’yi kimsenin vuramayacağı uyarısında bulunan Hewrami, “KDP düşerse yeniden yükselir. Biz 77 yıldır ayaktayız. KDP’yi kırmak isteyenler bu konuyu hayallerinden çıkarsınlar. Başkan Barzani de dediği gibi ‘KDP Kürdistan’ın meşe ağacıdır.’” dedi.

Hewrami ayrıca, “KYB, seçim dosyasını anayasaya aykırı olduğunu bildiği Federal Mahkemeye taşıyarak stratejik bir hata yaptı.” açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler