HPG,  KCK’nin “Zerevani güçleri Irak Sınır Muhafız elbisesi ile hareket ediyor” açıklamasını yalanladı

HPG,  KCK’nin “Zerevani güçleri Irak Sınır Muhafız elbisesi ile hareket ediyor” açıklamasını yalanladı

20 Şubat günü Irak Sınır Muhafız güçlerinin Şeladize Amediye hattına yerleşmesi sonrası PKK ve medyası olayı çarpıtarak alana giden güçlerin Zerevani güçleri olduğunu ve TSK’ya yol açmayı hedeflediği yönünde haberler yaptı. KCK, kitleyi manipüle etmek için pek çok adı sanı bilinmeyen kaynak gösterdi. Fakat KCK açıklamasında ki yalanları PKK’nin askeri kanadı HPG deşifre etti.

HPG BİM 26 Şubat günü bir açıklama yayınlayarak söz konusu bölgeye gelen güçlerin Irak ordusuna ait olduğunu kabul etti ve Irak’lı güçlerden hassas davranmalarını rica etti ve Irak devletinin sınırı tutmasına karşı değiliz dendi.

26 Şubat tarihli HPG açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Son günlerde Irak güçlerinin yoğun bir savaşın sürdüğü Medya Savunma Alanları’ndaki Zap ve Avaşîn’in bazı bölgelerine ‘’sınır güçleri’’ adıyla gelişi söz konusu olmuştur. Irak güçlerinin gelmeye çalıştığı yerler; Irak ve Türkiye devletlerinin resmi sınırlarından kilometrelerce uzaklıkta, Başûrê Kurdistan’ın iç hatları olan ve şu anda gerilla ile işgalci Türk ordusu arasında yoğun savaşın sürdüğü yerlerdir. Irak sınır güçlerinin sınırı tutmasına karşı değiliz, ancak geldikleri yerler sınır hatları değildir. Bu güçlerin yoğun savaşın yaşandığı ara bölgelere getirilmesinde birtakım güçlerin oyun peşin olduğu anlaşılmaktadır. Irak güçlerinin, bu gerçekliğin ve alanda yaşanan savaşın farkındalığıyla hareket etmesi daha yararlı olacaktır.”

HPG bu açıklaması ile KCK Dış ilişkiler komitesi de dahil olmak üzere PKK medyasının Şeladize Amediye hattına yerleşen güçlere dönük yaptığı tüm açıklama ve haberleri de -bilinçsizce de olsa-  yalanlamış oldu.

HPG açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta da HPG’nin “Iraklı güçlerin yerleşmesine karşı değiliz” ifadeleri oldu. 2018 yılından bu yana Türk ordusu 50 km aşan biçimde Kürdistan topraklarının önemli ve stratejik tüm dağlarını veren PKK Peşmerge güçlerinin alana gitmesine karşı çıkıyor ve bunu savaş gerekçesi sayıyor.  HPG bu günkü açıklaması ile Iraklı güçlere de karşı olmadığını belirtmiş oldu. HPG’nin açıklamasına göre Peşmerge güçleri dışında tüm güçler alana girebilir ve yerleşe bilir.

HPG açıklamasındaki bir diğer önemli nokta da HPG’nin “Irak Sınır Muhafız güçlerinin geldiği yerler sınır hattı değildir” sözleriydi. Çünkü sınır hatlarının tümü ve içeri kadar 50 km alan zaten Türkiye denetiminde ve tüm alanları PKK bıraktı. Buda savaşın ne kadar içeri girdiğini gösteriyor.

Son yıllarda İran’ın bölgedeki ajandasına göre konumlanan PKK, Kürdistan Bölgesine karşı ideolojik, siyasi ve askeri bir savaş başlatmış durumda. Özellikle de medyasında sürekli olarak Kürdistan düşmanlığını kendi kitlesine de empoze etmeye çalışıyor.  Siyasi gözlemciler ve yerel kaynaklar PKK’nin önümüzdeki süreçte Peşmerge güçlerine saldırı hazırlığını yaptığını belirtiyorlar.

Diğer Haberler