Asrın Felaketi, 6 Şubat depreminin üstünden bir yıl geçti

6 Şubat depreminin üstünden bir yıl geçti

Kuzey Kürdistan- Rojava, Suriye ve Türkiye’yi sarsan  6 şubat depreminin üstünden bir yıl geçti. İçinde Efrin’in de olduğu 12 şehirde yaşanan deprem asrın felaketi olarak kabul edildi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin yaraları hala sarıla bilmiş değil.

Kuzey Kürdistan’ın  Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Maraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa, Antep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’ı vuran depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Türkiye’nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 93 ülkeden arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara katıldı. Barzani Yardım Vakfı depremin olduğu gecenin sabahı onlarca araç ile sınırdan geçerek deprem bölgesine ulaşan ilk yardım gücü oldu. Ayrıca önemli bir diplomatik mücadele ile oradan Efrin’e geçti.

Asrın felaketinin ardından ülkede 7 gün süreyle milli yas ilan edilirken, deprem bölgesinde OHAL kararı alındı.

120 bin kilometre karelik alanda 14 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ile mahallede ağır yıkımlara yol açtı.

Yıkıcı depremin merkez üssü olarak bilinen ve 12 bin 713 kişinin yaşamını yitirdiği Maraş’ta, depremin yıldönümünde 132 bin kişi konteynerlerde yaşam sürüyor.

Evlerinden olan Maraşlılar için yapılması planlanan kalıcı konutlardan 9 bin 289’u depremin yıldönümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle hak sahiplerine teslim edilecek.

Rojava ve Suriye’de yıkım

Rojava’nın Efrin, Kobani, Serêkanîye ile Suriye’nin İdlib, Halep, Lazkiye, Tartus ve Hama illerinde etkili olan deprem nedeniyle çok sayıda bina yıkıldı, binlerce ev hasar gördü. Efrin’de özellikle Cinderes ve Mabata ilçeleri büyük zarar gördü.

Suriye ve Rojava genelinde 4 bine yakın insan hayatını kaybetti. Savaşın yıkıcı etkisi altındaki bu bölgelere uluslararası yardım ulaşmadı. Özellikle işgal altındaki Efrin zorlu bir süreç geçirdi. Buraya ulaşan ilk yardım gurubu da Barzan Yardım Vakfı oldu.

Hatay’da sessiz yürüyüş

Asrın felaketinin yıl dönümünde Hatay’da bir araya gelen binlerce vatandaş sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Asrın felaketinin en büyük yıkımı yaptığı Hatay’da yaklaşık 25 bin insan vefat etmiş ve binlerce konut zarar görmüştü.

Depremin yıl dönümünde Antakya ilçesinde bir araya gelen binlerce vatandaş sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından Köprübaşı mevkiinde toplanılmasıyla saygı duruşunda bulunulup, Asi Nehrine karanfil bırakıldı.

Hatay’ın yanı sıra Tokat, Antep, Zonguldak, Adana ve Çankırı’da da 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler farklı şekillerde anıldı.

Diğer Haberler