İddia: ABD, YNK’nin kaçırıp İran’a teslim etmek istediği iki subayını operasyonla kurtardı

İddia: ABD, YNK’nin kaçırıp İran’a teslim etmek istediği iki subayını operasyonla kurtardı

Londra’da yayın yapan Qureyş gazetesi, YNK’nin iki ABD’li subayı İran’a teslim etmek istediğini iddia etti.

Londra’da Kureyş gazetesi, YNK güvenlik görevlilerinin Süleymani’de 2 Amerikalı istihbarat görevlisini kaçırıp İran sınırına götürdüğünü ancak Amerikan özel kuvvetlerinin hızlı hareket ettiğini ve teslim gerçekleşmeden her iki subayı da kurtarmayı başardığını bildirdi. Yaşanan olay nedeni ile zor durama düşen YNK lideri Bafil Talabani ABD ile irtibata geçerek olayda haberi olmadığını belirterek tekrarlamayacağı sözünü verdi.

Yerel bir kaynağın açıklamalarına dayanan rapora göre, YNK terör örgütünün sorumlusu  Vahab Halabçeyi ve YNK anti-terör güçleri istihbarat sorumlusu Şukir Piştari’nin  organize ettiği olayda, Süleymaniye’den Erbil’e giderken 2 Amerikalı istihbaratçı kaçırıldı ve İran sınırına götürüldü.

Kureyş gazetesi, iki subayın kaçırılmasından sonraki birkaç saat içinde yerlerinin Amerikan özel kuvveti Delta tarafından belirlendiğini ve havadan yapılan operasyonla Sîtek ilçesine bağlı Kani Serd köyündeki bir tarlaya indirme yaptıkları bildiriliyor. Süleymani’nin kuzeydoğusunda, bu iki Amerikan istihbaratçısı Amerikan Özel Delta kuvveti tarafından kurtarıldı ve onları teslim etmeye götüren güçlerde tutuklandı.

Aynı gazeteya göre iki Amerikalı subayın kaçırılmasının, iki Amerikalı subayı İran’a nakleden İran istihbarat teşkilatının yardımıyla yapıldığını bildirdi.

Haberin devamında ise; “25.01.2024 tarihinde ABD Özel Delta Gücü, Süleymaniye’de YNK’nin terörle mücadele istihbarat Şukir Piştder’e el koyarak, Süleymaniye’deki Uluslararası Koalisyon Kuvvetleri üssüne (Me esker Selam) götürdü. Bu üs YNK’nin 70. Peşmerge tugaylarının da olduğu bir üs.

Gazete ayrıca, 25.01.2024 tarihinde saat 18.00’de Süleymaniye’deki ABD güçlerinin komutanı, YNK Başkanı Bafil Talabani’ye olay hakkında bilgi vererek harekete geçmesini söylemiş, o da “kendisinin olayla ilgisi olmadığını belirtmiş ve “böyle bir talimatım yoktur” demiştir. Ayrıca, Bafil Talabani, Amerikan kuvvetlerinin komutanına, YNK’nin Anti-terör güçleri komutanına “ Vahab Halabçeyi’nin durumuna ilişkin sıkı bir soruşturma yürüteceğini ve bu olaydan dolayı cezalandırılacağını söyledi. Ama diğer yandan İran’ın durumu ve baskıları nedeniyle onu bu görevden alamayacağını” da söyledi.

Aynı gazete, bu olay nedeniyle YNK Başkanı Bafil Talebani’nin YNK terör şefi Vahab Halabcei’yi YNK’nin Debaşan’daki idari üssüne çağırdığını ve aralarında sert bir tartışma yaşandığını belirtti.

Diğer Haberler