PKK’nin Kerkük’te vurulan kadrosu Zelal Haseki kimdir, neden vuruldu? 

PKK’nin Kerkük’te vurulan kadrosu Zelal Haseki kimdir, neden vuruldu? Kerkük, RJAK; PKK PAJK PYD PÇDK

18 Ocak günü Kerkük’te Firyal Sileman Xalid adlı bir kadın öldürüldü. Kadının gerçek kimliği hakkında pek çok spekülasyon yapıldı ve kimliği gizlendi.

18 Ocak günü öğleden sonra Kerkük’te Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Rahimaava mahallesinde bulanan Segireme lisesi önünde silahlı bir saldırı gerçekleşti. Saldırıyı yapan iki motosikletli susturucu takılmış tabanca ile 8 el eteş ederek bir kadını öldürdü.

Kadının Firyal Sileman Xalid isimli bir kadın olduğu öğrenildi. Firyal Sileman PKK’nin Kerkük’teki kadın çalışmalarında yer alan bir PKK kadrosuydu.

Firyal Sileman kimdir?

PKK içinde Zelal Ciger veya Zelal Haseki olarak bilenen Firyal Sileman Xalid, 1992 yılında Haseki’den PKK katılıyor. Bir yıl sonra ise gerilla olarak Zap alanına gönderiliyor. Firyal Sileman uzun yıllar PKK saflarında gerillacılık yaptıktan sonra 2003 yılında PKK’nin Güney Kürdistan’a dönük kurduğu PÇDK (Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi) adlı kurum çatısı altında Ranya, Kandil köyleri, Hewler vb alanlarda çalışma yürütüyor. Zelal Haseki daha sonra 2005 yılında Rojava’ya geçerek PYD ve çalışmalarına katılıyor. Fakat daha sonra PKK, Rojava’daki eski kadroları Rojavacılık yaptıkları gerekçesi ile geri çağırıyor.  Zelal Haseki’de bu kapsamda 2018 yılından sonra eğitim için çağrılıyor ve KJB ve PAJK eğitimlerine katılıyor.

Eğitim sonrasında ise Güney Kürdistan’a düzenlemesi yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Zelal Ceger’in iki buçuk yıldır Kerkük’te kaldığı belirtiliyor. Kaynaklara göre Zelal Ceger burada PKK’nin kadın örgütü RJAK (Rexiravi Azadiya Jinani Kurdistan) adlı kadın örgütü ve siyasi yapısı Tewgere azadi adlı örgütlerde çalışıyor.

Konuya ilişkin olarak kaynaklar PKK’nin Kerkük ve diğer yerlerde kendi kadrolarından bir birim kuruyor. Bu birimler aslında vitrinde yer alan tüm sivil yöneticileri yönetiyor, kendileri medyada görünmüyor. Fakat çalışmaları PKK-PAJK ve KCK-KJB adına yürütüyorlar. Zelal Haseki’de PKK’nin bu kadro yapılanmasının Kerkük ayağında yer alıyor.

Kaynaklarımıza göre Zelal Haseki 32 yıllık PKK hayatı boyunca hiçbir zaman üst düzey görev almamış ve etkisiz bir PKK kadrosu.

Zelal Haseki neden hedef oldu?

Kaynaklara göre Zelal Haseki Kerkük’te Rahimava’da bulanan bir kadın kurumuna ait binada 2,5 yıldır kalıyor. Yani özel zaten deşifre olmuş ve PKK tarafından kullanıldığı bilinen bir yerde yaşıyor. Ayrıca sürekli tek başına hareket ediyor. Kaynaklar PKK’nin alandaki üst düzey kadrolarının gizli evlerde kaldığını, kimsenin evlerine gidip gelmediğini ve hepsinin kendi araçları ve korumaları ile hareket ettiğini belirtiyorlar. Fakat Zelal Haseki gibi PKK için birinci önemde olmayan kadrolar ise araçsız, korumasız hareket ediyor. Bu nedenle de rahat hedefleniyorlar.
PKK’ye yakın kaynaklar konuya ilişkin olarak şu ana değin Süleymaniye’de vurulan PKK kadrolarından Şükrü Serhat (Yasin Bulut), Zilan Konya (Nagehan Akarsel) ve Kerkük’te vurulan Zelal Haseki (Firyal Sileman) adlı üç kadronun da önemli görevleri olmadığı sadece kolay ulaşıla bilen hedefler olduğu için vurulduğunu belirtiyorlar.

PKK’nin Türk devletini Güney’e çekme projesinin bir parçası mı?

PKK hareketi 1990’lı yıllardan bu yana savaşta ana ekseni Güney Kürdistan’a kaydırarak Türkiye’de düşük yoğunluklu, lokal çatışmalar Güney Kürdistan’da ise savaşı dağlara ve şehirlere yayma stratejisini adım adım yürütüyor.
PKK’nin 2003 yılında Medya Savunma Alanı ile ilan ettiği Kandil-Bıradost- Avaşin-Zap-Behdinan_Haftanin hattının yüzde 85’lik bölümü Türk devletine teslim edildi. Yani Güney Kürdistan’ın dağlarına Türk devleti çekildi. Şimdi ise PKK Kerkük, Şengal ve Süleymaniye’de gövde gösterisi yaparak Türk devletinin buralardaki silahlı varlığını bir nevi meşrulaştırıyor.

Diğer Haberler