Leyla Kasım’ın kişisel eşyaları Barzan’daki müzeye ulaştı

Leyla Kasım’ın kişisel eşyaları Barzan’daki müzeye ulaştı, Eşvak Caf, Saddam Hüseyin

Kürtlerin ve Kürdistani direnişin sembol ismi Leyla Kasım’ın kişisel eşyaları Barzan’daki Ulusal Yolun Şehitleri müzesine ulaştı. Büyük badireler atlatan bu eşyalar 50 yıl boyunca saklandılar.

12 Mayıs 1974 yılında Saddam rejimi tarafından idam edilen Leyla Kasım Kürt mücadelesinde önemli bir yere sahip. Kasım hem Kürdistan mücadelesinde hem de Ortadoğu mücadelesinde idam edilen ilk kadın oldu. Dünya da siyasi nedenlerle idam edilen 4. Kadındı. Bu nedenle sadece Kürtler içinde değil dünya tarafından yakından takip edildi.

Saddam Hüseyin Leyla Kasım’ın Kürtler üzerinde böylesi manevi bir yeri olmasına tahammül edemediği için ona ait her şeyi yok etmek istedi fakat bazı aile üyeleri her şeye rağmen bazı eşyaları korumayı başardı. Geçen yıl Barzan’daki Ulusal Mücadelenin Şehitlerinin açılmasından sonra Müze yönetimi Leyla Kasım’ın müzede özel bir yeri olmasını istedi ve aile ile bağlantıya geçti.

Konuya ilişkin PDK’nin 5. Bölge sorumlusu Eşvak Caf şunları söyledi “ Leyla Kasım’ın ailesi ile zaten sürekli irtibat halindeyiz onlar, Kürdistan Mücadelesinin bu önemli sembol isminin bazı hatıralarını 50 yıldık saklamışlar ve bunların Kürdistan Ulusal Mücadelesi Şehitleri Müzesinde olmasına onlarda istedi. Biz teslim aldık ve getirdik.”

Diğer Haberler