Bakan Piştivan Sadık: Ya Irakla anayasal çerçevede haklarımız verilir ya da ayrılırız

Bakan Piştivan Sadık: Ya Irakla anayasal çerçevede haklarımız verilir ya da ayrılırız

Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanı Piştivan Sadık Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü için yeni yılda yeni bir dönem başlayacağını belirtti. Bakan Sadık “Ya birbirimizden ayrılırız, ya da anayasaya göre haklarımızı yerine getirilir.” Dedi.

Bağdat ve Erbil arasındaki sorunlara dönük gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sadık konuya ilişkin bilgiler verdi. Sadık, “bütçe kanunu öncesinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasında bir anlaşma vardı, anlaşma ve proje Irak parlamentosuna gidince ne yazık ki değiştirildi dedi. .

Sadik’in açıklamasının ardından, “Amaç Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü küçültmek ve güçsüzleştirmek gücünü değiştirmek, azaltmak ve anayasal hakları ihlal etmekti. Onlarda bütçe planlamasındaki hatanın onlara pahalıya mal olduğunu görüyorlar, bazı değişiklikler yapacaklarını belirtiyorlar” dedi.

Sadık sözlerine şöyle devam etti: “Bütçe yasasında değişiklik yapılması konusunda anlaşma var ancak uygulanıp uygulanmayacağını bilmiyoruz.”

Ayrıca, “Yeni yılda Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözüleceğini umuyoruz ve diyaloğa inanıyoruz. Sorunlar anayasaya göre çözülmezse Irak huzur bulamaz.” dedi.

Daha sonra Sadık şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesel Yönetimi sorunların çözümü konusunda kayıtsız kalmadı. Daha önce petrol Bağdat’ın eline geçerse ve maaşlar Bağdat’tan gelirse tüm sorunların çözüleceği söyleniyordu.

Evkaf Bakanı şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesi’nin elçileri sürekli Bağdat’a gidiyor. Biz diyaloğa inanıyoruz. Bize iyilik yapmıyorlar, bu bizim hakkımız. Ya bizden ayrılsınlar, ya da anayasaya göre hakkımız olanları yerine getirsinler.”

Evkaf Bakanı, konuşmasının devamında İsa Mesih’in doğuşu vesilesiyle Hıristiyanları tebrik ederek, “Kürdistan’ın uzun süredir dini ve milli bir doyum yeri olmasından mutluyuz.” dedi.

Ayrıca Kürdistan Bölgesi ve Ninewa ovasındaki tüm Hıristiyanların, Erbil’deki Ankawa kazası kiliselerinde Hz. İsa’nın doğuşunu kutlayacaklarını söyledi.

Diğer Haberler