Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir: Bağdat yönetimi Kürtlere karşı ekonomik soykırım politikası uyguluyor

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir: Bağdat yönetimi Kürtlere karşı ekonomik soykırım politikası uyguluyor

Süleymani Valisi, Kürdistan komutanlarının bütçesi ve maaşlarının kesilmesi politikasının Kürdistan halkını ekonomi üzerinden soykırım politikasının devamı olduğunu söyledi.

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir bir açıklama yaparak, Irak federal hükümetinin son 10 yılda Kürdistan Bölgesi’ne herhangi bir bütçe veya maaş göndermediğini belirtti. Ebubekir, “ Irak hükümeti memur maaşlarını kesiyor, proje bütçelerini kesiyor, petrole el koyuyor, işsizlik ve yoksulluğun önünü açıyor” dedi.

Ayrıca, “Eğer bu böyle devam ederlerse bu, önceki rejimin tamamlayamadığı soykırımı tamamlamak anlamına gelir.” dedi. Kürdistan ve Irak’ta insanların ekmeğini kesmek, insanların kafasını kesmekten daha zordur. Onun için Irak Federal Hükümeti ve federal hükümetin arkasındaki yetkililerin bu meseleye bilinçli yaklaşması gerekir. Hükümetlerle veya yetkililerle her türlü araştırma ve soruşturma yapılabilir, biz bunu destekliyoruz ama soruşturmaları onlara güç kazandırıyorsa,  Kürdistan halkına sıkıntı ve yoksulluk yaratıyorsa bu meşru bir şey değildir.”

Süleymaniye valisi Ebubekirı şunları söyledi: “Ceza mahkemesi  4 enfal davasını önceki rejimin soykırım suçu olarak tanımladı. Ben doiye bilirim ki şu anda Bağdat yetkililerinin yaptığı da bu benzerde bir suçtur.  Artık Irak’ın anayasayı olduğu gibi, ayrımcılık yapmadan uygulamasının zamanı gelmiştir, eğer anayasa uygulanırsa yıl sonuna kadar biz durumları düzelte biliriz” dedi.

Vali Ebulbekir ayrıca  “Gazze’nin özgür olması nasıl ki meşrudur, ki gerçekten meşrudur, Kürdistan’ın da özgür ve bağımsız olması da o kadar meşrudur” dedi.

Diğer Haberler