Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan vefatının 3. yılında mezarı başında anıldı

Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan vefatının 3. yılında mezarı başında anıldı

Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan veya Kürtler arası bilinen ismiyle Hemîdê Smaîl Axa memleketi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde adına açılan vakfın öncülüğünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

2020 yılında koronavirüsten dolayı vefat eden tanınmış siyasetçi, Kürt dil bilimci ve PDK-Bakur’un Sözcüsü Hamit Kılıçaslan veya bilinen adıyla Hemîdê Smaîl Axa vefatının üçüncü yıl dönümünde Smailaxa Köyündeki mezarı başında çok sayıda siyasetçi, akademisyen, sanatçı ve sevenlerinin katılımıyla anıldı.

Mezar başındaki anma ardından Hemîdê Smaîl Axa Vakfı tarafından Kızıltepe’de (Qoser) bir salonda düzenlenen programda anma devam etti. Anma programına Kürtçe mevlüt okunarak başlandı.

Anma Hemîdê Smaîl Axa’nın Kürt dil bilimci yönü ve Kürt davasına verdiği emeklere yaraşır bir şekilde Kürtçe şiirler ve klamlar eşliğinde zengin bir programla gerçekleşti. Programda onun hayatı hakkında siyasetçi ve dostları konuşmalar yaptı.

Hemîdê Smaîl Axa Vakfı onun vefatından bir yıl sonra çocuklarının girişimiyle 2021 yılında kuruldu. Vakıf, Kürt edebiyat, kültür ve sanatını geliştirmesine katkıda bulunarak Hemîdê Smaîl Axa’nın hayatı boyunca verdiği emekleri bu şekilde yaşatmayı amaçlıyor.

Kürt siyasetinin yetiştirdiği nadir isimlerdendi

Kürt siyasetinin nadir yetiştirdiği kişiliklerden biri olan Kılıçaslan, 1948’de Mardin Kızıltepe Smailaxa köyünde dünyaya geldi.. 1950’li yıllarda Kürt ulusal mücadelesi konusunda uyanışa geçen Kılıçaslan 1960 yılında Hukuk Fakültesinde öğrenciyken siyasi düşünceleri nedeniyle okuldan atıldı.

1978’de İsveç’e sığındı ve 2005 barış sürecine kadar orda yaşadı.

Hamit Kılıçaslan 1960’lardan öldüğü güne değin Kürt ve Kürdistan mücadelesinden vazgeçmedi. Kürt dili ve edebiyatının yanı sıra kişiliği ile de çevresinde sevilen ve sayılan bir insandı.

Diğer Haberler