Kildani Patriği Louis Sako: Kürdistan Bölgesinde kendimizi güvende hissediyoruz, Irak’ta öyle olmalı

Kildani Patriği Louis Sako: Kürdistan Bölgesinde kendimizi güvende hissediyoruz, Irak'ta öyle olmalı

Irak Keldani Katolik Kilisesi Patriği Louis Sako, federal hükümete azınlıklarla ilgilenecek ve azınlıklar arasında barış içinde bir arada yaşamayı teşvik edecek bir bakanlık kurması önerisinde bulunduğunu belirterek, “Ne yazık ki Bağdat’ta kimse beni dinlemedi.” dedi.

Louis Sako, bugünde devam eden 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS 2023) kapsamında açıklamalarda bulundu.

“Bu forum birçok topluluğun katılımıyla deneyim alışverişinde bulunmak ve görüş belirtmek amacıyla düzenlendi. Topluluklara ve azınlıklara önem veren bakanlıklara teşekkür ediyorum. Dini, kültürel ve ırksal dengeyi koruyabildikleri için onlara teşekkür ediyorum.” diyen Louis Sako, çeşitliliğin herkese fayda sağladığı için yatırım yapılması gereken bir varlık olduğunu söyledi.

Bağdat’ta azınlıkların durumuyla alakadar olacak bir bakanlık kurulması önerisinde bulunduğunu belirten Louis Sako, şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz günlerde federal hükümete, Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu gibi azınlıklara dikkat edecek ve oluşumlar arasında barış içinde bir arada yaşamayı teşvik edecek bir bakanlık kurmasını önerdim ama ne yazık ki Bağdat’ta kimse beni dinlemedi.”

Irak’ta pek çok topluluk, din ve etnik grubun bulunduğuna işaret eden Louis Sako, ayrıca şunları söyledi: “Irak çok dinli ve çok uluslu binr ülke.  Bu beraber yaşamın güzel bir örneği oluşturma şansı veriyor. Hepsinde medeniyet var, bu çok renkli barışçıl kalkınmanın temellerinin korunmasına güzel bir örnek olabilir. Bu birleşenler güvenli ve istikrarlı bir yaşamı beraber deniyimleye bilirler. Nasıl ki xşu anda Kürdistan Bölgesi’nde kendimizi güvenlik içinde  hissediyorsak, Irak’ta da hissetmeliyiz.”

“İlişkilerimizi sürdürmek için her türlü çabayı göstermeli, bizi milliyetçilikten ve barış içinde bir arada yaşamaktan uzaklaştıracak her şeyden kaçınmalıyız.” açıklamasını yapan Louis Sako, tüm tarafların nefret, aşiret ve mezhepsel söylemlerden kaçınması gerektiğini, adaletin sağlanması konusunda herkesin sorumluluk alması gerektiğine işaret etti.

Louis Sako, “Savaş ve çekişmeler yeter, insanlar yoruldu ve tamamen umudunu yitirdi, bakın Filistin’de neler oluyor, savaş çirkin bir çatışma, insanların hayatlarına dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Diğer Haberler