ABD’li siyasetçi Galbraith: Kürt devletinin kurulması Ortadoğu’ya güvenlik ve huzur getirir

ABD’li siyasetçi Galbraith: Kürt devletinin kurulması Ortadoğu’ya güvenlik ve huzur getirir

Amerikalı  siyasetçi ve diplomat Galbraith,  “Kürdistan devletinin oluşması bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlar” yorumunda bulundu. Ayrıca “Kürdistan ve Irak’ın iki iyi komşu olması tüm Ortadoğu’nun çıkarınadır” dedi.

Bugün, 20 Kasım 2023 Pazartesi günü, Amerika’nın Hırvatistan Büyükelçisi ile Amerikalı siyasetçi ve diplomat Peter Galbraith, MEPS forumunda bir konuşma yaptı: Konuşmasında “Kürdistan Bölgesi Başbakanı, MEPS forumunda yaptığı konuşmada, birçok önemli konuya değindi. Şu an Ortadoğu’da ortaklaşmaların ve tartışmaların olduğu dönemde böyle bir forum düzenlenmesi çok önemli” dedi.

Galbraith ayrıca, “Kürdistan Bölgesi Başbakanı Filistin halkına verilen desteğe dikkat çekti ve aynı zamanda bu konuda iki devletli çözümü de dile getirdi.” Galbraith ayrıca “Filistin halkı devlet hakkı varsa Kürtlerin yok mu” diye konuştu.

Amerikalı diplomat, “Tamamen özgür ve adil bir süreç olan referandumda Kürdistan halkı yüzde 92,3 oranında bağımsızlıktan yana oy kullandı. Bu konu Filistin devleti için de, Kürdistan devleti için de aynı şekilde geçerlidir, bu iki ülkenin sorunlarının çözümü devletlerin kurulmasından geçmektedir.

Galbraith, “Eminim ki Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında iki devletli bir çözüm vardır ve bu iki devletin oluşmasıyla ilişkiler çok daha iyi ve normal olacaktır.” Bu, bir bütün olarak bölgenin güvenliği açısından çok iyi olacaktır”.

Galbraith, Kürt halkının hakları konusunda şöyle düşünüyor: “Yaklaşık 70 yıldır Kürtler farklı zamanlarda hakları için mücadele ediyor ama ne insan öldürüyor ne de terör eylemi gerçekleştiriyorlar ki bu çok güzel bir tutum.

Galbraith, diğer tüm ülkeler gibi Kürdistan’ın da kendi devletine sahip olma hakkını gördüğünü belirterek, “Irak’taki Kürdistan Bölgesi halkı, Filistin halkıyla aynı haklara sahiptir. 22 Arap devleti var ve Filistin 23’üncü Arap devleti olacak ama Kürtlerin henüz bir devleti yok. Adaletten bahsedecek olursak, Kürdistan halkı bir devlettir ve demokratik bir şekilde ülkelerine oy vermiştir, dolayısıyla Amerika ve diğer güçlü ülkelerin mevcut dünyanın daima aynı kalmasını, değişmemesini istemelerinin sebebinin bir parçasıdırlar. Ama gerçek şu ki gerçekler değiştiriliyor ve kabul edilmiyor.

Galbriath, konuşmasının devamında  “Irak’taki Kürt sorunu çözülmezse ve Kürtlerin bağımsızlık haklarına saygı gösterilmezse barış sağlanamaz”

Diğer Haberler