Efrinli avukat 10 yıl önce PYD güçleri tarafından evinden kaçırıldı hala kendisinden haber yok

Efrinli avukat 10 yıl önce PYD güçleri tarafından evinden kaçırıldı hala kendisinden haber yok

Idris Elo 8 Kasım 2013 yılında PKK’nin Rojava’da faaliyet yürüten örgütü PYD’ye bağlı birimler tarafından kaçırıldı. 10 yıldır ailesi kesinden haber alamıyor.

İdris Alo, Efrinli, vatansever bir avukat ve siyasi aktivistti. PDK-S’nin yerel meclisinin üyesiydi. Ayrıca zeytin yetiştiriciliği yapıyordu.  PKK’nin alındaki değişik yapıları tarafından çok kez tehdit edildi. 2012 yılında Rojava ve Suriye’de başlayan siyasi sürecin ardından ise tehdit etme görevini PYD devraldı. Çevrede sevilen biri olan İdris Elo PKK tarafından bir engel olarak görüldü.

İdris Elo 1968 yılında Efrin’nin Raco nahiyesinin Dike köyünde doğdu. Efrin şehir merkezindeki Eşrefiye mahallesinde yaşıyordu. Avukatlık yapan Elo rejim karşıtı Kürtlerin sesi olmak için çalışıyordu.

PYD’ye bağlı güçler Elo’yu evinden alıp götürdü fakat daha sonra bizde değil dendi. Oysa ki 2013 yılında askeri ve siyasi olan tek güç PYD idi. Tüm güvenlik, asayiş, kontrol noktaları PYD’nin elindeydi. Eve gidenlerin de PYD’liler olduğu biliniyor. Fakat buna rağmen PYD Elo’yu kaçırdığını kabul etmedi.

Ailesi 10 yıldır idris Elo’nun izini sürüyor. Buna rağmen bulunamadı. PYD’ye bağlı güçlerin idris Elo’yu kaçırdıktan bir müddet sonra rejim güçlerine teslim etmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Çünkü o dönem PYD birçok muhalif kişiyi rejime teslim ederek sorumluluktan kurtulmak istedi. Ayrıca Mişel Temo gibi bir çok kişi de ortak eylemleri ile öldürüldü.

PKK ve PYD tüm dünyada Rojava’nın eşsiz bir demokrasi örneği olduğunu söylese de gerçekte Rojava’lılar açık bir cezaevinde yaşıyor gibiler. Kuzey Kore gibi herkesi sisteme tabi olması, bireysel hakların yoksunluğu ve var olan siyasi otorite ve kararlarına bağlılık Rojava’daki sistemin temel özelliği. Farklı muhalif bir parti ve kişinin rojavada yaşam şansı ise neredeyse yok.

Son olarak PDK-S’nin yerel meclis yöneticilerinden Cined Seyid Mecid adlı kişi 15 Ağustos günü kaçırılmıştı. Günler geçmesine rağmen Cined Seyid bırakılmadığı gibi nerede tutulduğu da bilinmiyor.

Diğer Haberler