ABD: Kürdistan petrolünün ihracatı konusunu yakından takip ediyoruz

ABD: Kürdistan petrolünün ihracatı konusunu yakından takip ediyoruz

ABD’nin Kürdistan Bölgesi Başkonsolosu, Kürdistan Bölgesi’ne petrol ihracatının başlatılması sürecini yakından takip ettiklerini açıkladı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Elektrik ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kemal Mihemed Salih, Amerika’nın Kürdistan Bölgesi Başkonsolosu Mark Straw ile görüştü.

Bakanlığın açıklamasına göre, ABD Başkonsolosu Kürdistan Bölgesi’nin  elektrik, enerji ve petrol alanlarında yatırım yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının başlamasıyla ilgili Straw, petrolün askıya alınmasının Kürdistan Bölgesi’nin gelirleri ve kamu sektörü üzerinde olumsuz etki yarattığını gördüklerini belirtti.

Straw ayrıca  şunları söyledi: “Gelir sorununu çözmek ve Irak’ın petrol ve doğalgaz kanununu kaldırmak siyasetin ve Washington’un gündeminin önceliklerinden biridir.”

25 Mart’tan bu yana Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatı durduruldu.

Erbil ile Bağdat arasında yapılan anlaşmaya göre Kürdistan Bölgesi’nin Somo’ya günde 400 bin varil petrol teslim etmesi gerekiyor ve bunun karşılığında Kürdistan Bölgesi’nin mali hakları Bağdat tarafından sağlanacak.

Diğer Haberler