PKK’nin Karaçoğ’da teslim ettiği mevziler konusunda Peşmerge güçleri Irak ordusu ile anlaştı

PKK'nin Karaçoğ'da teslim ettiği mevziler konusunda Peşmerge güçleri Irak ordusu ile anlaştı

PKK’nin Karaçoğ’da teslim ettiği mevziler konusunda Peşmerge güçleri ve Irak ordusu arasında anlaşmaya varıldı
Peşmerge güçleri ve Irak ordusu arasında Karaçoğ dağındaki mevzilenmeye ilişkin

19 Ekim günü PKK’nin Maxmur’daki güçleri Karaçoğ dağında bulanan startejik mevzilerini Irak ordusu ve Haşda Şabi’ye  teslim etmişti. Kürdistan Bölgesi için stratejik önemdeki Karaçoğ dağının PKK tarafından bu biçimde teslim edilmesi hem Hewler hem de alandaki Peşmerge noktaları açısından büyük bir tehlike yaratmıştı. Peşmerge güçleri PKK’nin teslim ettiği mevzilere girmek için harekete geçmiş ve alandaki Irak’a bağlı güçlerle çatışma yaşanmış çatışmada 4 Peşmerge şehit düşmüştü. Ayrıca Irak ordusu üyesi 4 kişinin öldüğü bilgisi gelmişti.

Bu çatışma sonrası Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Irak hükümetleri olaya müdahale etmiş ortak bir soruşturma komisyonu kurulmuş ve Karaçoğ mevzileri tekrar gözden geçirilmişti.

Peşmerge ve Irak ordusu, bir dizi görüşmenin ardından Karaçuğ Dağı konusunda anlaşmaya vardı ve dağdaki yeni askeri noktaları belirledi. Buna göre Peşmerge mevzileri üzerinde hakimiyeti olan ve PKK tarafından teslim edilen mevzilerin bir bölümü peşmerge güçleri kontrolünde olacak.

Sirwan Barzani açıkladı

Dün aralarında Peşmerge Genelkurmay Yaweri İsa Uzer ile Peşmerge Bakanlığından üst düzey yetkililer ve   Irak Ordusu Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Abdul Amir Yaralla, Ninova’daki Ortak Operasyonlar Komutanı Korgeneral Abdullah Ramazan’ın da yer aldığı üst düzey ortak bir heyet Peşmerge Güçleri Mahmur-Gwer Cephesi’ni ziyaret etti.

Peşmerge güçlerinin Mahmur-Guwer  cephesi sorumlusu Sirwan Barzani, Facebook sayfasında konuya ilişkin şunları söyledi: “Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki sorunları çözmek amacıyla bugün Irak ordusundan bir heyetle ortak toplantı gerçekleştirdik. Bunlar arasında Iraklı general, ortak operasyonların komutan yardımcısı ve diğer bazı üst düzey Irak ordusu subayları da vardı.”

Sirwan Barzani yeni bir düzenlemenin yapıldığını belirtti ve daha koordineli hareket etmek gerektiği hususunda da vurgu yaptı.

Hangi mevzilerin Peşmerge güçlerine kaldığı konusunda Sirwan Barzani bir açıklama yapmadı. Peşmerge’ye yakın kaynaklar ise PKK’nin teslim ettiği mevzilerden üçünün Peşmerge güçleri tarafından alındığı ayıca yeni dört mevzi ye daha yerleştiğini belirtiyorlar.

PKK’nin teslim ettiği mevziler bedel verilerek geri alındı

PKK’nin mevzileri Haşdi Şabi’ye teslim etmesi Kürdistan için büyük bir tehlike oluşturan bir ihanet girişimiydi. Peşmerge güçleri önemli komutanlarını şehit vererek PKK’nin hain girişimini engelledi.
PKK şimdi de “Irak, neden mevzileri peşmergeye teslim etti” diyor.  Daha önce PKK yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık katıldığı televziyon programında “KDP bazı yerlere yerleşmek istiyor, Irak izin vermemeli” diyerek Bağdat’a çağrı yapmıştı.

Konuya ilişkin görüşünü aldığımız bir Peşmerge komutanı “PKK ihanetle, ucuza verdi, biz kan ve can vererek geri aldık” yorumunda bulundu. Ayrıca aynı kaynak “PKK Kürdistan Bölgesi’nin konumunu zayıflatmak için var olan bir ajandanın parçasıdır. Fakat bu oyunda sadece bir piyondur. Kendini medyada oyun korucu olarak gösterse de sadece kullanılmaktadır. Kürdistan Bölgesi’nin siyaset ve Irak devleti içindeki ağırlığını görmezden gelerek yapılan her adım böyle geri tepecektir. PKK’nin bu ihanetçi tutumu Kürtlere zarar veriyor” dedi.

PKK uzun zamandır Mahmur Kampını bir canlı kalkan olarak kulanıyor. Telefon ve cihaz kullanan kadroları Türk devletinin SİHA’larının hedefi oluyor. PKK ise halkın tepkisini engellemek için sürekli olarak başka güçleri hedef gösteriyor.

Diğer Haberler