Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Necmettin Kerim’in vefatının 3’üncü yıl dönümü

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Necmettin Kerim’in vefatının 3’üncü yıl dönümü

Kürt siyasetinin önemli bir ismiydi Necmettin Kerim. Kürtler onu IŞİD 2014 yılında Kerkük’e yaptığı saldırılar döneminde yakından tanıdı. Özellikle Referandumdaki kararlı tutumu ile Kerkük halkının gönlüne taht kurdu ve Kürdistan mücadelesinin nasıl verilmesi gerektiği konusunda örnek oldu. Partisi YNK’nin tüm olumsuz tavırlarına rağmen Kürdistan Bağımsızlık Referandumunu gönülden destekledi.
Ve özellikle 2017 Ekim ayında YNK içindeki gurubun Kerkük ihanetini organize etmesine karşı tavır aldı. Partisinden ayrıldı ve Hewler’e geldi.
Bağdat’taki Şii hükümetin tüm tehditlerine karşı meydan okudu Necmettin Kerim. Kerim 71 yıllık hayatında Kürtler için “tek kişilik bir lobi” gibi çalıştı.
Washington’da hayatını kaybeden Kerim’in naaşı Pirmam’da gömüldü. Kendisi ilerde “Kerkük özgürleşince mezarım Kerkük’e götürülsün” demişti.

Necmettin Kerim kimdir?

12 Ağustos 1949’da Kerkük’ün Şorice Mahallesi’nde 13 çocuklu ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi ev hanımı babası, Kürt milliyetçiliğini oğlu Kerim’e aşılayan ve Kürt öğrenci birliği ve Peşmerge safında çalışmasını destekleyen bir imamdı.

İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamlayan Kerim,1972’de Musul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1976’da ABD’ye eğitimini sürdürmek için gitti. George Washington Üniversitesi’nde Beyin ve Sinir (Nöroşirurji) eğitimini tamamladı. Aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptı. Washington ve Meraland eyaletlerinde yaşadı. Kerim evli ve biri kız 4 çocuk babasıydı.

Irak Kürdistan Öğrenci Birliği’ne Başkanlık yapan Kerim, 1972’de Peşmerge Güçleri’ne katıldı. 1988’de Kuzey Amerika’da Kürt Ulusal Konferansı’nı kurdu ve 1999’a kadar başkanlık yaptı.

1991’de Kürt partileri ile ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki ilk resmi toplantıya katıldı, Amerika’nın Sesi Radyosu’nda Kürtçe bölümünün kurulmasında görev aldı.1996 yılında Washington’da Kürt Enstitüsü’nü kurdu.

2009 yılında Kürdistan Bölgesi’ne döndü. 3 Nisan 2011’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayı olarak Kerkük Valisi görevini üstlenen Kerim, bu görevi 2017 yılına kadar sürdürdü.

Diğer Haberler