Danile Poe ödülü  Doğu Kürdistanlı aktivist Zeynep Beyazidi’ye verildi

Danile Poe ödülü  Doğu Kürdistanlı aktivist Zeynep Beyazidi’ye verildi

Danile Poe ödülü bu yıl Doğu Kürdistanlı aktivist ve eski siyasi mahkum Zeynep Beyazidi’ye verildi. Zeynep Beyazidi ise ödülü İran rejimine karşı mücadele eden tüm kadınlar adına olduğunu açıkladı.

21 Ekim Cuma günü italya’nın Pio di Cento yapılan bir törenle Danile Poe ödülü Doğu Kürdistanlı kadın aktivist Zeynep Beyazidi’ye verildi. Törende Pio Di Cente şehri yöneticilerin ve sivil toplum temsilcileri de katıldı.

Ödülü veren kurum törende yaptığı açıklamada “Zeynep Beyazidi her zaman ayrımcılığa maruz kalan bir kadın ve Kürt olarak seçilmesi bugün İran’da yaşanan devrimci hareketin temel gücünü göstermektedir.” dendi. Ödülü veren kurum “Jin Jiyan Azadi sloganının bir manifesto haline geldiğini” de belirtti.

Ödülü veren kurum ayrıca Zeynep Beyazidi ‘nin tutuklanmasına, hapsedilmesine ve ülkeyi terk etmesine yol açan faaliyetleri takdirle karşıladıklarını belirterek: “İran’dan ayrıldıktan sonra bile, Kürt halkının durumuna özel önem vererek, uluslararası farkındalığı artırma konusunda cesur bir taahhütte bulundu. İran’da Kürt toplumuna mensup oldukları için daha çok zulme uğrayan kadınlardır” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Ödül Daniele Poe ödülü kar amacı gütmeyen “Le Case degli Angeli di Daniele nel mondo” derneğinin kurucuları Neda Alberghini ve Fortunato Po tarafından oğulları Daniele’nin anısını onurlandırmak amacıyla 2007 yılında oluşturuldu.

Ödül, her yıl Ekim ayında İtalya’nın “Pio di Cento” bölgesinde şehir/bölge yetkilileri ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı resmi bir törenle insan haklarını savunmak ve barışçıl değerleri desteklemek için çalışanlara takdim edilmektedir.

Şu ana kadar Afganistan’dan Malali Joya, Şili’den Patricia Troncoso Robles, Meksika’dan Marisela Ortiz Rivera, Ruanda’dan Marie Beatrice Omutsi, Nijerya’dan Isuke Aikpitani, Rojava/Suriye’den Delsha Usman’ın yanı sıra Serbinist kadın grupları da dahil olmak üzere kadın insan hakları aktivistleri bu ödülü aldı. Ayrıca ödülün sahipleri arasında Bosna Hersek’ten ve Kürdistan/Türkiye’den Barış Anneleri de var.

Zeynep Beyazidi kimdir?

Zeyneb Beyazidi, 1983 yılında Doğu Kürdistan’ın Mihabad şehrinde doğdu. Bilgisayar teknolojisi üzerine eğitim aldı. İran rejimi tarafından dört kez gözaltına alındı ​​ve en son 4 yıl 5 ay hapis yattı. 2015 yılında hapisten çıktığında rejimin tutuklamaları ve tehditleri nedeniyle ülkesinde nefes alamaz hale geldiği için Almanya’ya kaçmak zorunda kaldı. Şu anda mülteci ve aynı zamanda kadın hakları savunuculuğu yapıyor. Bu çalışmalara ek olarak, Berlin Katolik Üniversitesi’nde Ekonomi okuyor.

Bu yılın ödülünü kazanan Zeynep Beyazidi Kürdistan ve İran’ın en deneyimli ve tanınmış kadın aktivistlerinden biri. Kürdistan Uzlaşma Anneleri Grubu, Kürdistan İnsan Hakları Savunma Örgütü ve kadınlara yönelik ayrımcı yasaları değiştirmeye yönelik bir milyon imza kampanyasıyla çalışma geçmişi var.

Zeynen Beyazidi ödül töreninde İran’daki siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’a adadığını belirtti.

Diğer Haberler