Cemil Bayık: Reber APO Türkiye’deki devrimci hareketi esas aldı, onları yaşatmak için PKK’yi kurdu

Cemil Bayık: Reber APO Türkiye’deki devrimci hareketi esas aldı, onları yaşatmak için PKK’yi kurdu, Öcalan, Türk solu, Hamas, Filistin, Irak PKK KCK

KCK Yöneticisi Cemil Bayık örgütlerine bağlı Stert TV’de katıldığı programda açıklamalar yaptı. Cemil Bayık’ın PKK’nin kuruluş amacı, Öcalan’ın Türk solu ile ilişkileri konusunda yaptığı değerlendirmeler dikkat çekti.  Bayık sık sık Arapları esas aldıklarını söyledi. Bayık ayrıca Türk devleti ile aralarında yaşanan savaşta da yenilgilerinin sorumluluğunu yine başkaları ile izah etti. Bayık’ın konuşmasında öne çıkan konular ise şunlar:

Bayık: PKK sadece Kürtler için kurulmadı

Cemil Bayık’ın açıklamasında PKK’nin Türk solu ile olan tarihi ilişkilerine dikkat çekilerek PKK’nin kuruluşundaki amacın Türk sol hareketi ve kadrolarını yaşamak için kurulduğu söylendi. Cemil Bayık konuşmasında hem Türkiye’ye hem Arap toplumuna birlik çağrısı yaparken Kürtlere ise nefret kustu.

Cemil Bayık konuşmasında: “Türkiye’de demokrasi ve özgürlük için bir mücadele verildi, birçok bedel ödendi, şehitler verildi, idam edilenler oldu. Rêber Apo Türkiye’de gelişen devrimci hareketi kendisine esas aldı. O hareketi nasıl devam ettirebilirim, o devrimcileri, şehitleri nasıl yaşatabilirim diye düşündü. PKK’yi bunun de için kurdu. Yani PKK’yi sadece Kürt halkı için değil, Türkiye halkları için de kurdu. İnsanlık için kurdu” dedi.

PKK’nin özellikle başta HDP-YSP_HEDEP gibi siyasi partilere yapılan Kürtlükten uzaklaşma eleştirilerine karşı aşırı savunmacı yaklaşım gösterdiği biliniyor. PKK yöneticileri daha öncede “Türkleşme” eleştirilerini milliyetçilik olarak kabul etmiş ve çizgilerini değiştirmeyeceklerini belirtmişlerdi.

Eğer PKK Kürtler için kurulmamışsa neden 40 yıldır Kürt gençleri PKK içinde ölüyor, 50 bine yakın kayıp verildi, 5 bin köy boşaltıldı, binlerce Kürt tutuklandı, Kürdistan savaş alanı haline geldi? Bu önemli soruların cevapları ise Bayık’ın konuşmasında yer almadı.

Bayık: Filistini desteklediğimiz için önderliğimize komplo yapıldı

KCK yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık konuşmasında açık açık Hamas’ı destekledi. Eylemlerinin yanlış olduğunu söylese de Filistin halkının mağdur olduğunu iddia etti. Ayrıca Cemil Bayık konuşmasında sık sık NATO ve Batı güçlerini eleştiren açıklamalar yaptı. Hatta Rojava saldırılarını bile “NATO ve ABD yaptırdı” dedi. Bayık Ortadoğu’daki sorunlarda bölge gericiliği ve sömürgeci devletlerin rolünü ise es geçti.

Ayrıca Bayık konuşmasında PKK’nin kuruluşundan bu yana Filistin dostu olduğunu belirtti. Hatta bayık Filistin halkı ve Araplarla ilişki kurdukları için Öcalan’ın ABD tarafından tutuklandığını iddia etti. Bayık sözlerine şöyle devam etti: “Hareketimiz daha ilk kurulduğu yıllarda Filistin halkını, onların mücadelesini esas aldı. Onları haklı buldu, mücadelelerinde yer aldı, bedel ödedi. Komployu geliştirmelerinin bir sebebi de Filistinlerle, Araplarla geliştirdiğimiz ilişkidir. Araplarla nasıl ittifak kurarsınız diyerek komployu geliştirdiler. Hareketimiz kurulduğu günden beri Filistinlilerle, Araplarla ilişki kurmayı esas aldı. Mücadelelerine hak verdik.” dedi.

Bayık: Arapları 22 devlete Kürtleri de 4 parçaya böldüler

Bayık’ın konuşmasındaki en ilginç bölüm ise geçtiğimiz yüz yıl ile ilgili bölümü oldu. Bayık Araplar ve Kürtlerin aynı kaderi paylaştığını ve batılı güçlerin her iki tarafa da kötülük yaptığını belirterek “Arapları parçalayarak 22 devlete böldüler, Kürtleri de 4 parçaya böldüler. Kürt ve Arap halkının kanının emenler de bu güçlerdir. Bu yüzden Kürt ve Arap halkının ittifakını geliştirmesi lazım. Eğer ittifaklarını geliştirirlerse özgürleşirler.” dedi.

22 devletleri olan ve dünyanın en zengin devletleri sıralamasında yer alan kendi kültürü, dili, ekonomisi ve topraklarında egemenliği ellerinde tutan Araplarla toprakları dört parçaya bölünmüş, dili kimliği yasaklı, topraklarında egemen olmayan Kürtlerin kıyaslanmasını hangi kritere göre yaptığını ise açıklamadı.

Dünyanın hiçbir yerinde bir Arap kenti etnik kimliği dolayısıyla aşağılanmıyor, her yerde Arapça kullanılıyor, hiçbir asimilasyon sorunu yok. Kürtler ise sadece Kürdüm dediği hatta Kürtçe şarkı söylediği için bile öldürülüyor. Bayık’ın Araplara şirin görünmek için Kürtlerin ezilmişliğini, hatta Arapların Kürtlerin haklarına olan düşmanlığını bile dile getirmedi.

Cemil Bayık Araplara ve Türklere çiçek uzattı, Kürtleri Irak devletine ispiyonladı

Cemil Bayık’ın açıklamasında her zaman olduğu gibi ana başlıklardan biri de KDP oldu. Cemil Bayık KDP engel olmazsa “Türk devletini yeneceklerini” söyledi. Ayrıca Cemil Bayık her zaman ki gibi “KDP’nin Türk devleti ile ilişkisi var” dedi.

Cemil Bayık ayrıca KDP’yi Irak devletine şikâyet etti. Oldukça basit ve bir ispiyoncu dili kullanan KCK Eşbaşkanı Bayık şu ifadeleri kullandı: “Buradan Irak’ı uyarmak istiyorum. Bazı yerlere Barzaniler yerleşmek istiyor. Barzanilerin yerleşmesi Türk devletinin yerleşmesi demektir” dedi.

Uzun zamandır arazide hiçbir hakimiyeti kalmayan Metina, Haftanini, Bradost alanlarını teslim eden PKK kendi gerçek durumunu gizlemek için sürekli olarak KDP’yi medyasında hedef yapmaya çalışıyor. Ayrıca da Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü daraltmak için yaptığı tüm girişmelerde de Irak hükümetini destekliyor. Cemil Bayık’ın konuşmasında Cemil Bayık’ın “KDP’nin Türkiye ile ilişkisi var” diyerek Irak devletine şikâyet etmesi aslında Irak hükümetine “ben varım, ben sizin yanınızdayım, sizin kadar KDP’ye karşıyım” demek anlamına geldi.
Çünkü Ortadoğu’daki siyaset hakikatinde Kürdistan Bölgesi KDP ve Barzani hareketi ile özdeştir. Barzani hareketi Güney Kürdistan’ın köşedeki kilit taştır. Yani Barzani düşmanlığı Kürtlerin kazanılmış ve var olan statüsüne bir saldırıdır. Bayık’ın açıklaması Irak devletine bir anlamda taşeronluk teklifi olarak da okuna bilir.

Cemil Bayık açıklaması boyunca Türk soluna, Filistin halkına, Arap devletlerine, Irak devletine çağrı yaparak birlik olma, beraber hareket etmeyi teklif etmiştir. Kürtlere ise sadece düşmanlık ve kin bilemiş ve savaş ilan etmiştir.

Diğer Haberler