Bu yıl ki Sakharov Ödülü Jina Emini ve “Jin Jiyan Azadi” başkaldırısına verildi

Bu yıl ki Sakharov Ödülü Jina Emini ve"Jin Jiyan Azadi" başkaldırısına verildi

Avrupa Parlamentosu perşembe günü Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülünü Kürt genç kadın Jina Emini ve “Jin Jiyan Azadî” kadın hareketine verdiğini açıkladı.

Avrupa Parlamento Başkanı Roberta Metsola, “Jina Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de, başörtüsü taktığı için polis tarafından tutuklanmasından üç gün sonra vahşice öldürülmesi bir dönüm noktası oldu. “Bu olay kadınların öncülüğünde tarihe geçen bir hareketi tetikledi. ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ sloganı İran’da eşitliği, onuru ve özgürlüğü savunan herkes için bir toplanma çığlığı haline geldi” diye ekledi.

Metsola şunları ifade etti: ʺ16 Eylül’de İran’da Jina Mahsa Amini’nin öldürülmesinin birinci yıldönümünü andık. Avrupa Parlamentosu, İran’da eşitlik, haysiyet ve özgürlük için mücadele etmeye devam eden cesur insanların yanında yer almaktan gurur duymaktadır. Hapishanede bile kadınlara hayat, yaşam ve özgürlük vermeye devam edenlerin yanındayız. Bu Parlamento, onları 2023 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nün sahipleri olarak seçerek, onların mücadelesini hatırlamakta ve özgürlük için nihai bedeli ödeyen herkesi onurlandırmaya devam etmektedir.ʺ

Jina Emini, 16 Eylül 2022’de Tahran’da ahlak polislerince katledilmiş ve benzeri görülmemiş bir isyanı tetiklemişti.

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, 1988 yılından bu yana Avrupa Birliği tarafından verilen prestijli bir ödül. Daha öncede Leyla Zana bu ödülü almıştı.

Düşünce özgürlüğü ve insan haklarının savunulmasına olağanüstü katkıda bulunan kişi, grup ve kuruluşları onurlandırmayı ve desteklemeyi amaçlıyor.  Ödül, ifade özgürlüğü, azınlık hakları, uluslararası hukuka saygı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri teşvik ediyor.

Sakharov Ödülü 50 bin euro tutarında bir maddi ödülle birlikte her yılın sonunda Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu’nun resmi bir genel kurulunda takdim ediliyor.

Açıklamanın orjinal metni:

https://www.europarl.europa.eu/news/pt/press-room/20231013IPR07134/premio-sakharov-2023-para-jina-mahsa-amina-e-movimento-de-mulheres-do-irao

Diğer Haberler