Mehmud Wali’nin katledilmesinin üstünden 11 yıl geçti, faili meçhul değil faali PYD

Mehmud Wali’nin katledilmesinin üstünden 11 yıl geçti, faili meçhul değil faali PYD

Mehmud Wali’nin katledilmesinin üstünden 11 yıl geçti. PYD yönetimi şimdiye kadar cinayete ilişkin tek bir araştırma yapmadı, asayiş dosya açmadı. Bu da katilin PYD olduğunu gösteriyor.

ENK Genel Kurulunda yer alan Mehmud Wali 20 Eylül 2012 tarihinde Serekaniye’de katledildi. Wali ayrıca Serekaniye’de Devrimci Gençlik Hareketi’nin kurucu üyesiydi. Suriye’deki iç çatışma döneminde sürece barışçıl yöntemlerle katılma taraftarı bir isimdi. Önce tehdit edildi sonra öldürüldü.

Wali’nin kızı Hemrin Wali babasının ölümünden sonra yaptığı açıklamada babasının öldürülmeden önce PYD tarafından tehdit edildiğini belirtiyor. PYD ve bölgedeki çalışanları Wali’yi siyaseti bırakması konusunda çok kez uyarıyorlar. Son uyarıda ise bu son uyarı olacak deniyor.

Wali öldürmeden iki ay önce yine PYD ve Esad’ın ortak asayişi tarafından kaçırılıyor. Yanında Mihemmed Biro isimli bir genç varken Kürdistan Bölgesi’nden dönen Wali kaçırılarak zindana götürülüyor. Daha sonra bırakılan Wali bu kez yüzü kapalı bir kişi tarafından saldırıya uğruyor ve hayatını kaybediyor.
Dönemin alandaki otoritesi PYD ise olayın faili meçhul olduğunu iddia ediyor. Fakat olaya dönük bir hiçbir araştırma dosyası açmıyor, soruşturma yapılmıyor. Zaten tehdit edende PYD’nin kendisi bu nedenle. Wali’nin ailesi kadar Rojava halkı da “Wali bir faili meçhule kurban gitmedi, katil PYD’dir” diyor.

PYD Rojava’daki siyasi sürecin başladığı tarihten itibaren pek çok muhalif kişiyi kaçırdı. Bazıları ise suikastla vuruldu.

Diğer Haberler