ABD’den Erbet olayına ilişkin düşündüren açıklama: ABD saldırıyı biliyor muydu?

ABD'den Erbet olayına ilişkin düşündüren açıklama: Olup bitenden haberdarız, Bafil Talabani, Mustafa Karasu, Tahran ziyareti

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erbet ilçesindeki SİHA saldırılarına ilişkin yapılan açıklamada, “Olup bitenlerden haberdarız” denildi. ABD’nin bu pasif içirekli açıklaması dikkatlerden kaçmadı.  ABD olayı kınamak yerine haberdarız demesi saldırı öncesi mi haberdar olduğu yönünde kuşku yarattı.

Rûdaw’ın sorusunu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı ofisi, dün Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki SİHA saldırılarına ilişkin bilgiye sahip olduklarını konunun detaylarıyla ilgili Iraklı kurumlarla irtibat halinde oldukları ifade edildi.Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Olup bitenlerden haberdarız. Lütfen olayı araştıran Iraklı kurumlarla irtibata geçiniz.”

Medya: ABD saldırı öncesi bilgilendirildi

ABD’nin konuya ilişkin böylesi kaçamak ifadeler kullanması dikkatlerden kaçmadı. Lahor Cengi’ye yakın medya ABD’nin havaalanına yapılan saldırı sonrası “ABD’nin SİHA saldırısına izin verdiği” yönünde yorumlar yapmıştı.

Medya’da yapılan yorumlara göre ABD saldırı için Türkiye’ye yeşil ışık yaktı. Medya’da çıkan haberlere göre Bafil Talabani’nin  10 Eylül’de Tahran’a yaptığı ziyaret ve hemen ardından Mustafa Karasu’nun Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı başında Tahran ve Şam’a yaptığı ziyaret ABD’nin tepkisine yol açtı. Bu nedenle de Erbet olayı ile ilgili olarak ABD net ve sert tavır koymadı.

Diğer Haberler