Şerefkendi’nin katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti, İran faşizmi devam ediyor

Şerefkendi’nin katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti, İran faşizmi devam ediyor

 İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDKI) Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi’nin de aralarında bulunduğu 4 Kürt siyasetçi 31 yıl önce Berlin’de katledildi. Suikastın arkasında, halen dünya çapında rejimi eleştirenlerin peşinde koşan İran gizli servisi vardı.

Dr. Abdurrahman Kasımlo’nun ardından İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri olan Dr. Sadık Şerefkendi ve 3 arkadaşı 17 Eylül 1992 günü Berlin’deki Mykonos restoranında İranlı muhaliflerle görüştükleri esnada İran istihbarat elemanlarının saldırısına uğradı.

Saldırıda Dr. Şerefkendi, PDKI Avrupa temsilcisi Fettah Abdoli ve Almanya temsilcisi Humayum Ardalan ile İranlı muhaliflerden Nuri Dehkurdî hayatını kaybetti.

Berlin Mahkemesi, infaz emrinin İran hükümeti tarafından verildiğini ve uygulandığını doğruladı.

Şerefkendi kimdir?

Dr. Sadıq Şerefkendi Şair ve öğretmen Hejar’ın kardeşiydi. 11 Ocak 1938’de Bokan’a bağlı Terexe köyünde dünyaya geldi. 1959’da Tahran’da Yüksek Öğretim Enstitüsü’nde kimya diplomasını aldı. Kürdistan şehirlerinde öğretmenlik yaptı. Kürdistan sorununun daha yakından görme imkanına sahip oldu. Halk içinde yaptığı çalışmalardan dolayı sürgüne gönderildi. 1972’de Paris VI Üniversitesi’nde okumak için Fransa’ya gitti ve 1976’da analitik kimyada.doktora derecesini aldı.

 1973’te Fransa’da Dr. Qasımlo’yla tanışır. 1979’da Demokrat Parti Komitesi Danışmanı olur.

1980’de bir sonraki kongrede politbüroya katıldı. O andan itibaren, Temmuz 1989’da Dr. Kasımlo’nun İranlı elçiler tarafından Viyana’da öldürülmesine kadar, düzenli olarak yeniden seçildi ve parti yayınlarının başına getirildi. 1986 yılında KDP-İ Genel Sekreter Yardımcılığı görevini de üstlendi. Kasımlo’nun öldürülmesinden sonra, IX. Kongre’de oybirliğiyle genel sekreter seçildiği Aralık 1991’e kadar Parti liderliğini geçici olarak devraldı.

Qasımlo’nun katledilmesinden sonra İran Kürdistan Demokrat Partisinin Genel Sekreteri seçildi.
Analitik zekası ve karizmatik kişiliği ile önemli bir isimdi. İran’ın Şerefkendi’yi katletmesinde Kürt mücadelesine yapacağı katkılardan çekinmesi temel neden gösteriliyor.

Diğer Haberler