Bafil Talabani İran’da: Doğu Kürdistanlı partilere dönük 1996 ihaneti tekrarlanır mı?

Bafil Talabani İran’da: Doğu Kürdistanlı partilere dönük 1996 ihaneti tekrarlanır mı?

9 Eylül’de Bafıl Talabani ve beraberindeki heyet Tahran’a giderek İranlı yetkililerle görüşmelerde bulundu. Dün Bafil Talebani İran Parlemanto Başkanı Muhammed Bakır Qalibaf ile bir araya geldi.

İran’ın Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta bulunan Doğu Kürdistanlı siyasi partilerin silahsızlandırması talebi sonrası Bafil Talabani’nin İran’ı ziyaret etmesi oldukça dikkat çekti.

Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılarak bir kampta toplanmasını da içeren Tahran-Bağdat arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının 19 Eylül’e kadar uygulanması için Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne süre verilmişti. Bu süre bitmeden birkaç gün önce Bafil Talabani’nin böylesi bir ziyarette bulunması kaygılara yol açtı. Özellikle de Doğu Kürdistanlı partiler Bafil Talabani’nin İran ile kendilerine dönük anlaşma yapmış olmasından çekiniyor.

1996 yılında ne olmuştu?

1996 yılında İran ve YNK arasında Doğu Kürdistanlı partilere dönük bir komplo anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre sınırdan 250 km uzaktaki Koye’deki Kürt partilerinin olduğu yere bir operasyon yapılarak teslimiyet dayatıldı.

İran güçleri 26 Temmuz günü YNK’nin kontrol ettiği Başbax sınır kapısından çok sayıda araç ve ağır silahlarla geçtiler. Pencvin üzerinden Heybet Sultan bölgesine ulaştılar.  Onlarla bir gurup YNK peşmergesi eşlik ediyordu.

Kelha Demokrat olarak bilinen IKDP’nin merkezine yakınlaşınca ağır silahlarla vurmaya başladılar. Onlarca sivil ve savaşçı hayatını kaybetti. YNK uluslararası güçlere saldırının Saddam tarafından yapıldığını söyleyerek oyalıyordu. Bir yandan da Doğu Kürdistanlı partilerin yanına giderek İran’la anlaşma imzalamalarını telkin ediyordu.

YNK’nin Doğu Kürdistan partileri, vatanseverleri ve halkına yaptığı bu ihanet nedeni ile hala Doğu Kürtleri YNK’ye karşı öfkeli ve tepkilidir.

Bafil Talabani’nin kuşku yaratan kişiliği

Bafil Talabani’nin İran gidişinin Irak Hükümeti’nin bilgisi dahilinde olduğunun belirtilmesi var olan kuşkuları daha da arttırdı. Bafil Talabani’nin kişiliği de her şeyi yapmaya açık görünüyor. İran’ın Kürdistan karşıtı saldırılarını arttırdığı dönemde İran’a yaptığı ziyaretin Kürtlerin çıkarlarından ziyade İran’ın çıkarlarına hizmet edeceği konusunda yaygın bir düşünce var. YNK 2017 yılındaki Kerkük ihanetinden bu yana İran ve Bağdat Şii yanlısı çalışmaları ile biliniyor.

Diğer Haberler