Yeşil Sol Parti’de Filenin Sultanları dedi, eleştiren Kürtleri hedef gösterdi, tehdit etti

Yeşil Sol Parti’de Filenin Sultanları dedi, eleştiren Kürtleri hedef gösterdi, tehdit etti

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 CEV Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek şampiyon oldu.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk de “Filenin Sultanları” diye adlandırılan kadın takımını sosyal medya üzerinden kutladı.

Çelenk paylaşımında, “Voleybolcularımız muhteşem ötesiydi. Büyük bir heyecan yaşattılar. İyi olan ne varsa orada kadınlar var! Bravo” ifadelerini kullandı. Çelenk’in bu paylaşımına Kürtler büyük tepki gösterdi. Tepki gösteren kürtlerin büyük çoğunluğu da yine HDP-YSP geleneğine oy veren Kürtlerden oldu.

Halk, Çelenk’in Filenin Sultanlarına yaptığı eleştiriyi şuursuzluk, kendini yitirme ve Türkleşme olarak okudu ve Sevilay Çelenk ağır eleştirildi.

Türkiye’de spor devletin miliyetçi duyguları şahlandırmak için kullandığı önemli bir araç. Ve şuna değin tüm milli takımlar Türk devletinin ve politikalarını kutsamak için kullanıldı. Bu nedenle Kürtler özellikle Türk milli takımlarına karşı hassas yaklaşıyor. Fakat Amed gibi Kürdistan’ın merkezi olan bir yerde vekil ise halkın gösterdiği duyarlığı ve yurtsever tutumu gösteremeyerek, işgalci sporuna methiyeler diziyor.

Tüm Kürtler bu konuda tavır aldığı halde YSP çok farklı bir tutum izledi. Halkın eleştirilerine saygı duyarak vekilin twittini geri çekmesini isteyeceğine eleştirenlerin örgütlü bir merkezden yönlendirildiğini iddia etti. YSP açıklamasında “ Bu saldırıların bir merkez tarfından özel savaş yöntemi olarak uygulandığının farkındayız” dendi. Yani eleştirenler Türk devletinin ajanı olarak gösterildi. Oysa ki sosyal medya üzerinden eleştiri yapanların profillerinin büyük çoğunluğu Kürt yurtseveri olduğunu gösterdiği gibi önemli bir kesimi de son seçimlerde YSP’ye oy veren kişilerden oluşuyor.

YSP sadece bununla yetinmedi ayrıca eleştiri yapanları tehdit etti ve “bu saldırılara karşı sessiz kalmayacağız” dendi.

YSP’nin eleştiriler karşısındaki hadsiz ve saldırgan tutumu ise yeni bir dönem olarak gösteriliyor. Çünkü HDP geçmiş dönemde yapılan eleştirilere karşı ya sessiz kalıyor veya milliyetçi Kürtler diyerek ötekileştiriyordu. Oysa ki YSP açıktan eleştirenleri tehdit etti.

Kaldı YSP zaten Kürtlerin benimsediği bir siyasi çizgi değil. Son seçimlerde önemli bir oy kaybı yaşadı. HDP’nin siyasi çizgisi ve günlük politika tarzına ise halktan bir çok eleştiri yapıldı. Fakat hem PKK hem de HDP merkezi eleştirenleri Kürt milliyetçisi olarak işaret etti ve eleştirileri önemsemediklerini belirttiler. Yani HDP’nin Kürtlere kaybettiren çizgisi savunuldu. YSP’nin yakında yapacağı kongresinde bir iki görüntü değişikliği ile eleştirileri etkisiz hale getirmesi ve yine de geçmiş kaybettiren çizgiyi devam ettirmesi bekleniyor.

Diğer Haberler