Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Bağdat ve Erbil ziyareti siyaset gündeminin ana konusu oldu. Hakan Fidan’ın özellikle petrol, su ve sınır konuları gibi üç ana başlıkta yapılan ziyaretinin sonuçlarının önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkması bekleniyor.
Bu arada Irak yerel kaynakları PKK’nin Irak devletinden Türkiye aralarında arabulucu olmasını istedikleri belirtiliyor. Kaynaklara göre PKK bu talebi Irak Başbakanı Sudani ve Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşit’e iletti.
Irak’ta Şii medya Irak Başbakanı Sudani’ye PKK’nin Türkiye’ye saldırmasını engelleyecekleri sözü verdiği belirtiliyor. Ayrıca Sudani’nin PKK’nin etkisiz hale getirilmesinin en iyi yolunun ateşkes olduğunu söylediği ve bu konuda arabuluculuk teklif ettiği belirtiyor. Sudani’ye yakın kaynaklar bu teklifin PKK’den gittiğini belirtiyorlar.
Kaynakların iddiasına göre YNK’den bir gurup Irak Başbakanı Sudani’nin baş danışmanı ile bir ziyaret gerçekleştirmek için randevu aldı. YNK’nin Sudani’den Hakan Fidan’dan Kubat Talabani ile de görüşmesi, Süleymaniye hava alanının açılmasını talep etmesini istedi. Aynı heyet Bağdat’a gitmeden önce KCK’nin dışilişkiler komitesinden de bir ateşkes talepleri olup olmadığını sordu. KCK Cumhurbaşkanı Latif Reşit’in bir zamanlar Celal Talabani’nin yaptığı gibi Türkiye ile aralarında arabulucu olmasını istedi. Aynı talebi Sudani’ye de iletti.
PKK’nin “Hava ve kara operasyonlarının dağlık alan ve şehirlerde durması halinde eylemsizlik durumuna geçeceği” yönünde Latif Reşit ve Sudani’ye teminat verdiği de gelen bilgiler arasında.
Hakan Fidan’ın bu taleplere nasıl cevap verdiği belirtilmiyor. Fakat Arap kaynakları “PKK’nin askeri olarak büyük kapılar verdiği ve sıkıştığını, ayrıca seçimlerde büyük kan kaybettiğini bu kadar eli zayıf iken Türkiye’nin PKK’ye ateşkes ilan etmesi için bir neden olmadığını” belirtiyorlar.
PKK’ye yakın kaynaklar: Türk devleti ile PKK arasındaki görüşmeler hiçbir zaman durmadı
PKK’nin bu konudaki talebi olup olmadığı için ise bölgedeki siyasi gözlemciler şunu söylüyor. Böyle bir talep olmuşsa bile sadece göstermelik bir taleptir. Çünkü; PKK’nin ve İmralı’nın Türk devleti ile ilişkisi hiçbir zaman bitmemiştir. Şu anda da ilişkiler devam etmektedir. Özellikle de Brüksel merkezli bir görüşme trafiği var” biçiminde yorumlar yapıyorlar. Ayrıca Irak merkezli siyasi gözlemciler Irak devletinin PKK’nin Türkiye’ye karşı ateşkes yapmasını asla istemediğini de belirtiyorlar. Kaynaklar “İran devleti PKK ile Türk devleti arasındaki çatışmalar durduğu an PKK’ye saldırır. Çünkü bu hem Suriye’deki durumu hem de Irak’taki durumu etkiler. PKK İran ile bir anlaşma yapmış durumda hem Türkiye’ye hem de Kürdistan Bölgesi’ne saldırmak durumunda” dedi.
Fakat kaynaklar Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşit’in ateşkes talebine ılımlı baktığını çünkü YNK’nin kötü durumda olduğunu bu nedenle bir ateşkesin YNK’ye nefes alabileceğini belirtiyorlar.
KCK bildirisi: Irak’ın bütünlüğüne bağlıyız
Tüm bunlar olurken KCK’nin Dış ilişkiler Komitesi adlı bir yapı da bir bildiri yayınladı. Bildiri de KCK “sık sık Irak’ın toprak bütünlüğüne” vurgu yapıldı. KCK bildirisinde ““Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ilk ve belirleyici koşulu, Irak topraklarındaki Türk işgalinin sona erdirilmesidir” dendi. Elbette KCK’nin açıklamasında bu sözcük özenle seçilmişti. PKK bu sözler ile Irak’taki siyasi sisteme biat etmeye devam edeceğinin mesajını verdi.
PKK 2014 yılından bu yana İran yanlısı ve Kürt düşmanı Şii Haşdi Şabi’nin bir kanadı olmak için mücadele ediyor. Şu ana değin Şengal’de içinde kendi gerillalarının da olduğu bir gurubu YBŞ adı ile Haşdi Şabiye bağlamış durumda.